Stor usikkerhet før tollfristen utløper i USA

USAs president Donald Trump vil i løpet av de nærmeste timene ta en beslutning om hvorvidt viktige allierte fortsatt skal unntas fra ekstratollen på stål og aluminium.
USAs president Donald Trump vil i løpet av de nærmeste timene ta en beslutning om hvorvidt viktige allierte fortsatt skal unntas fra ekstratollen på stål og aluminium. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

USA vil fortsette å unnta enkelte land fra den nye tollen på stål og aluminium, men ikke alle, advarer handelsminister Wilbur Ross. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag 1. mai utløper de midlertidige unntakene som USAs president Donald Trump innvilget da han innførte ekstratoll på import av stål og aluminium.

USAs handelsminister Wilbur Ross sier i et intervju med Bloomberg at Trump vil fortsette å gi unntak for noen land, men ikke for alle. Han avslører ikke hvilke land som kommer til å bli unntatt.

En endelig beslutning fra Trump var ventet i løpet av dagen mandag 30. april.

Kontakt på alle nivåer

Da ekstratollen ble innført i mars, ble Argentina, Australia, Brasil, Canada, Mexico, Sør-Korea og EUs 28 medlemsland innvilget midlertidig unntak for å gi tid til forhandlinger.

Kontakten mellom EU og USA har foregått «på alle nivåer», sa EU-kommisjonens talsmann Margaritis Schinas da han møtte pressen i Brussel mandag ettermiddag.

Han våget ikke å spå utfallet.

– Det eneste jeg kan si i dag, er at vi er tålmodige, men forberedt, sa Schinas.

Truer med mottiltak

I forrige uke var både Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Angela Merkel på besøk i Washington for å møte Trump.

EUs handelskommissær Cecilia Malmström skulle etter planen snakke med handelsminister Ross på telefon mandag kveld.

Malmström har gjentatte ganger sagt at EU ikke vil forhandle under trusler. Hennes krav er at EU må få varig unntak fra ekstratollen før det kan bli aktuelt med handelsforhandlinger med USA.

Samtidig er EU klar med mottiltak som kan bli vedtatt på kort varsel hvis EUs medlemsland mister unntaket.

EU truer blant annet med økt toll på en rekke amerikanske merkevarer, deriblant sigaretter, bourbon, peanøttsmør, tranebær og jus.

Frykter handelskrig

Ross har på sin side antydet at USA krever tollfrie kvoter i bytte mot forlengelse av unntakene. Trump har spesielt vært opptatt av EUs importtoll på biler, som han mener er urimelig høy.

På europeisk side har bekymringen vært at de nye tollsatsene kan utløse en global handelskrig der stadig nye barrierer settes opp.

Flere land har dessuten klaget ekstratollen inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO) fordi de mener den er i strid med reglene.

Norge i dialog med USA

Norge var ikke blant landene som fikk unntak da de nye tollsatsene ble innført, men har vært i dialog med USA for å prøve å komme med på listen.

Den amerikanske ekstratollen ligger på 25 prosent på stål og 10 prosent på aluminium.

Bare 0,2 prosent av norsk eksport av stål og aluminium går til USA. Bekymringen har derfor vært større for at andre aktører – og da spesielt EU – skal svare på de nye tollsatsene ved å innføre nye tollbarrierer selv. Skjer det, kan Norge i verste fall bli rammet mye hardere.

Personvernpolicy