EU får unntak fra Trump-toll 

En stålverksarbeider i arbeid på et stålverk i Salzgitter i Tyskland. EU og seks andre land blir inntil videre unntatt fra USAs nye toll på stål og aluminium. Foto: AP / NTB scanpix
En stålverksarbeider i arbeid på et stålverk i Salzgitter i Tyskland. EU og seks andre land blir inntil videre unntatt fra USAs nye toll på stål og aluminium. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs medlemsland og seks andre land unntas inntil videre fra USAs nye toll på stål og aluminium. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstratollen settes på pause for Europa, Argentina, Australia, Brasil, Canada, Mexico og Sør-Korea.

Det opplyste president Donald Trumps handelsrepresentant Robert Lighthizer i en høring i Senatets finanskomité torsdag.

Trump har varslet en ekstratoll på 25 prosent på stål og 10 prosent på aluminium, men har åpnet for unntak for USAs allierte. De nye tollsatsene vil tre i kraft fredag klokka 17 norsk tid for landene som ikke er unntatt.

Lighthizer antas med «Europa» å ha siktet til EU.

– Presidenten tanke er at enkelte land, på grunnlag av bestemt sett med kriterier, bør slippe unna tollen, sa Lighthizer.

Unntaket gjelder ifølge ham land som USA den siste tida har vært i forhandlinger med.

EUs handelskommissær Cecilia Malmström var denne uka på besøk i Washington for å diskutere saken direkte med USAs handelsminister Wilbur Ross og andre amerikanske ledere.

Norge er ikke omfattet av EUs felles handelspolitikk, men bare 0,2 prosent av den norske eksporten av stål og aluminium går til USA.