Siv Jensen med spark til eiendomsbransjen

Finansminister Siv Jensen sier at uansett hvordan det går med boligmarkedet får hun kritikk for boliglånsforskriften.
Finansminister Siv Jensen sier at uansett hvordan det går med boligmarkedet får hun kritikk for boliglånsforskriften. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Uansett hvordan markedet går, så vil dere at jeg skal endre boliglånsforskriften, sier finansminister Siv Jensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er har blitt bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel i boligmarkedet og det har vært en sunn korreksjon. Det er mange her i salen som har ropt og skreket om at jeg måtte gjøre akutte endringer i boliglånsforskriften. De samme aktørene mener nå at det går bra, og at jeg også må gjøre endringer i den. Det er ganske interessant å høre på hvordan forskriften blir kommentert. Om det går bra eller dårlig, så mener man uansett det samme - «gjør noe med boliglånsforskriften».

Det sa finansminister siv Jensen til en fullsatt sal på Eiendom Norges boligkonferanse torsdag til latter og humring fra salen.

Forstår ikke Siv Jensen

Den reviderte boliglånsforskriften strammet inn mulighetene til å få boliglån. Egenkapitalkravet på 15 prosent ble videreført, i tillegg ble det innført et maksimalt tak på samlede lån til fem ganger inntekten.

Tre måneder etter at forskriften trådte i kraft 1. januar 2017, snudde den nesten kontinuerlige boligprisveksten siden 2013 til negativt ut året, før prisene gikk igjen opp i januar og februar. Forskriften utløste protester fra meglerbransjen og banknæringen under nedgangen.

Grethe Wittenberg Meier, administrerende direktør i Privatmegleren Foto: Martin Jacob Kristoffersen / ABC Nyheter
Grethe Wittenberg Meier, administrerende direktør i Privatmegleren Foto: Martin Jacob Kristoffersen / ABC Nyheter

– Jeg forstår ikke helt at Siv Jensen kan si at alt går så bra nå. Jeg mener nå, som fra dag én da forskriften kom, at den vil påvirke uheldig og at det må gjøres endringer, sier Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren til ABC Nyheter.

– Det ene er at det har blitt betydelig vanskeligere for unge og førstegangskjøpere å komme seg inn i boligmarkedet, og det på tross av de kan betjene lånet. Det andre er at prisene falt for raskt sommeren og høsten 2017 som medførte umiddelbart at utbyggerne satte seg på gjerdet, sier Meier.

Les også: Spør tøffe tider i bygg- og anleggsbransjen

Meier tror derfor at Norge vil få et vakuum av for få nye boliger ut i markedet i 2020/2021.

– Vi vet jo da hva som vil skje med prisene. Da kommer prisøkningen igjen altfor raskt. Det verste som skjer for boligmarkedet er jo-jo priser. Det gjør det svært uforutsigbart både for boligselger og boligkjøper.

Vil at bankene får spillerom

Christian Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, sier at han har merket seg Siv Jensens utspill.

– Har dere vært for masete?

– Dersom det er ministerens syn, så tror jeg hun bør lese våre høringsuttalelser nøyere. Det vi sa i fjor høst var at forskriften virket svært sterkt i negativ retning. Vi oppfordret henne til å se raskere på om den bør revideres. Vi har nå uttrykt støtte til Finanstilsynets nye anbefaling, men på prinsipielt grunnlag mener vi at bankene får tillit til å utøve sitt bankhåndverk og ta individuelle vurderinger, sier Dreyer.

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge presenterer Eiendom Norges boligprisstatistikk for 2017. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge presenterer Eiendom Norges boligprisstatistikk for 2017. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I nytt forslag ber Finanstilsynet Siv Jensen om å droppe kravet om 40 prosent egenkapital fra og med andre boliglån i Oslo. I stedet foreslår de å stramme inn for hele landet bankenes mulighet til å avvike fra utlånskravene i ti prosent av utlånene. Denne skal settes til åtte prosent.

På konferansen sa finansministeren at det er ikke hvorvidt folk kan betjene lånet som er avgjørende for vurderingene hun tar.

– Problemet er sårbarheten for renteøkninger i litt for mange husholdninger. Det er den største faren for finansiell stabilitet i norsk økonomi, sa Siv Jensen.

Les også: Trump kan skape hodebry for Norges Bank

Hun la vekt på at det er kun et fåtall land i verden som har høyere gjeld enn Norge.

– Vi er ikke blant dem som har ropt, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

– Vi har støttet Siv Jensen med innføringen av gjeldende forskrift og fastholdt det. Vi må få ned gjeldsveksten. Det krever at alle er sitt ansvar bevisst, sier han.

Ut mot investorer

Det er lite som ga inntrykk av at Siv Jensen vil gjøre det lettere å ta opp flere boliglån. Hun antydet også at den særlige 40-prosentregelen for Oslo til og med kunne ha virket enda sterkere.

Les også: Antall sekundærboliger i Oslo øker

– For meg er det vesentlig forskjell på å det å kjøpe sin første bolig og det å være i boligmarkedet som investor. Derfor har vi strammet inn på kjøp av bolig nummer to, tre og fire og spekulasjonvirksomheten i boliglånforskriften, spesielt for Oslo, og det virker jo, kanskje ikke like sterkt som det burde, men det virker, sa Jensen.

Meier på sin side advarer mot å se på investorer som et onde i boligmarkedet.

– De er med på å skaffe omsetning og likviditet, og er spesielt viktige i nybyggmarkedet, sier hun.

Tror ikke på prisstabilitet

Uansett reguleringer så tror ikke Dreyer at boligmarkedet kommer til å stabilisere seg med det første.

– Rente, boligbygging og befolkningsøkning er sterke drivere for boligprisene og svært vanskelige å forutse. Renten varierer mens både befolkningsendringene og boligbyggingen er volatile. Likevekt har vi nesten aldri. De to siste månedene har prisene gått opp, men en stund fremover får vi kanskje flere boliger enn vi trenger på grunn av lavere tilflytting.

– Sikkerhetsmekanismen vi har i Norge om at byggeprosjekter først settes i gang etter at 60 prosent av enhetene er forhåndssolgt fjerner noen topper og bunner, men skaper også nye, sier han.

Høringsfristen til den nye forskriften er satt til 11. april.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden