EU fjerner Panama fra svarteliste

Tysklands fungerende finansminister Peter Altmaier (t.v.) i diskusjon med EUs finanskommissær Pierre Moscovici. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix
Tysklands fungerende finansminister Peter Altmaier (t.v.) i diskusjon med EUs finanskommissær Pierre Moscovici. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs finansministre har vedtatt at åtte navn skal strykes fra den nye svartelisten over skatteparadiser. Panama er blant dem som slipper ut av listen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Panama fikk i forfjor hele verdens søkelys rettet mot seg i de såkalte Panama Papers-avsløringene, der 11,5 millioner dokumenter ga helt ny innsikt i hvordan skatteparadiser brukes av selskaper og privatpersoner.

I desember i fjor ble Panama også ett av i alt 17 navn på EUs nye svarteliste over skatteparadiser. Men nå har finansministrene bestemt seg for å stryke Panama igjen. I tillegg strykes Barbados, Grenada, Sør-Korea, Macao, Mongolia, Tunisia og De forente arabiske emirater.

De åtte flyttes i stedet over til EUs «gråligste», der de vil bli holdt under tett oppfølging.

Mener svartelisten virker

Begrunnelsen for vedtaket er at de åtte har kommet med løfter om å rette seg etter EUs kriterier for å slippe å stå på svartelisten.

Det viser at listen virker etter hensikten, mener finansminister Vladislav Goranov i EUs formannskapsland Bulgaria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveriges finansminister Magdalena Andersson er enig. Ifølge henne sender vedtaket et signal om at det lønner seg å endre kurs.

– Det er nettopp dette som er formålet med listen, at alle land skal leve opp til de kriteriene EU stiller om åpenhet og at man ikke skal ha skadelige skatteregimer. Nå er det flere land som har tatt grep på høyt politisk nivå for å leve opp til disse kriteriene, forklarer hun.

Etterlyser åpenhet

Det som likevel ikke er kjent, er nøyaktig hvilke løfter de åtte landene og territoriene har kommet med.

Denne mangelen på åpenhet undergraver hele prosessen, mener den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam, som også har kritisert EU for å skjerme sine egne medlemsland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– EU haster av gårde for å fjerne land fra svartelisten, men uten å gjøre det klart hva landene faktisk har forpliktet seg til å forbedre, påpeker Oxfam-rådgiver Aurore Chardonnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun ber EU om å offentliggjøre løftene som landene på den såkalte grålisten har gitt.

EUs finanskommissær Pierre Moscovici sier han har utfordret finansministrene på nøyaktig det samme.

– Løftene må offentliggjøres, slik at de kan evalueres og kontrolleres, fastholder han.

Kan komme på listen på nytt

Den opprinnelige svartelisten ble vedtatt i desember og inneholdt 17 navn. Nå gjenstår bare ni: Amerikansk Samoa, Bahrain, Guam, Marshalløyene, Namibia, Palau, Saint Lucia, Samoa og Trinidad og Tobago.

Grålisten inneholder titalls navn. Dette er en liste over land og territorier som har kommet med løfter om å rette seg etter EUs krav, men som ennå ikke har oppfylt kravene. EUs finansministre har varslet tett oppfølging for å sikre at de gjør det de lover.

Denne oppfølgingen blir avgjørende for listens troverdighet, mener Danmarks finansminister Kristian Jensen.

– De har tilkjennegjort at de vil gjennomføre nødvendige endringer i lovgivningen, men vi må se at de faktisk også gjør det. Gjør de ikke det, må de tilbake på svartelisten, sier han.