Meny

– Bitcoin er en av tidenes dummeste bobler

Illustrasjonsbilde: Fdecomite/ Flickr.com
Opp- og nedturene i bitcoin og de andre kryptovalutaene har vært hinsides de siste ukene. – Selg alt, er et råd.

Onsdag hadde verdien på alle kryptovalutaene falt nesten 50 prosent fra toppen, mens flere hadde falt både 50-, 60- og 70 prosent - og noen enda mer.

Helt vanlig?

Verdien på de 1448 kryptovalutaene har svinget voldsomt også den siste drøye uken og i enkelte har opp- og nedturene vært dramatiske. Ned over 40 prosent og opp igjen over 20 prosent, har vært helt vanlig.

For Ripple, som er den 3. største på coinmarketcap.com, har det vært helt hinsides. Fra toppen 4. januar til bunnen 17. januar falt kursen med nesten 77 prosent. I dag er den opp igjen nesten 59 prosent fra bunnen.

I samme tidsrom falt bitcoin 47 prosent, mens den torsdag er opp igjen mer enn 20 prosent.

Norsk på 10. plass

For IOTA, som er den 10. største kryptovalutaen i verdi, og med nordmannen David Sønstebø i kulissene, har det også svinget voldsomt.

– IOTA sine svingninger reflekterer hele markedet de siste døgnene. Kryptovaluta er et ekstremt volatilt marked og når rykter om reguleringer fra enten Kina eller Korea, som er de største markedene, kommer så ser vi alltid slike svingninger. Dette har foregått så og si hver 3 - 4 måned siden 2013 - 2014. Utover det har IOTA vært en av de mest stabile valutaene i de siste månedene, sier David Sønsteby til Hegnar.no.

I tidsrommet 4. til 17. januar falt kursen på IOTA 56 prosent, fra 4,5 dollar til 1,99 dollar.

Fra toppen den 17. desember var imidlertid fallet på det verste i går kommet opp i 65 prosent. Det hadde da barberte bort 10,3 milliarder dollar, tilsvarende knapt 81 milliarder kroner, av verdien på de digitale myntene.

I dag er den opp igjen 42 prosent fra bunnen og en god del av verdifallet er da hentet inn igjen.

På spørsmål om han har realisert noen av verdiene sine i IOTA svarer han:

– Nei, jeg har ikke realisert noen gevinst i IOTA noensinne. For meg er IOTA et langtidsprosjekt. Så selv om «krypto-boblen» skulle sprekke har jeg tro på at de genuine prosjektene vil fortsette å vokse.

Kollaps i kryptovaluta

Blant traderne fikk stengingen av selskapet bak kryptovalutaen bitconnect mye av æren for gårsdagens fall, skriver Finansavisen i dag.

Se også: Hvorfor er det krakk i bitcoin

En tjeneste som lar brukere låne kryptovaluta til og fra hverandre opphørte umiddelbart, og en relatert markedsplass legges ned om fire dager.

Bitconnects nettside og digitale lommebok vil imidlertid fortsatt være tilgjengelige, ifølge ledelsen. Grepet ble tatt, etter at delstatene Texas og North Carolina beordret selskapet om å stanse driften.

Meldinger tirsdag om at sentrale land i Asia stadig strammer grepet om handelen i kryptovaluta, rykter om at Sør-Korea kan forby handel, samarbeid på tvers av landegrensene for å regulere markedet og det faktum at Kina ville innføre et totalforbud, sendte sjokkbølger gjennom kryptovalutamarkedet.

Og nettopp myndighetenes inngripen presser frem bitcoinselgere.

– Myndighetene kan gjøre bitcoin verdiløst, ettersom bitcoin truer det etablerte, sier Nordnet-økonomen Tom Hauglund til Finansavisen.

Han legger til at sentralbankene og myndigheten er redde for å miste kontrollen på pengeflyten, og verdiene som forvaltes via sentralbanker, og at resultatet kan bli at de stanser handelen med kryptovaluta.

Eiffeltårnet

– Vi tror det samme nå som i desember: Når en kursgraf begynner å ligne venstresiden av Eiffeltårnet, går det ikke lang tid før høyre siden av Eiffeltårnet dukker opp, sier analysesjef Karl-Johan Molnes i Norne Securities.

Han spår i Finansavisen i dag at bitcoin vil gå inn i historien som «en av tidenes dummeste bobler».

– Selg alt

Investtech, som tilbyr teknisk analyse av 289 kryptovalutaer, sier at «markedet overopphetet og euforisk» så sent som mandag morgen.

– Nå bør man selge alt, og holde seg unna markedet til man ser klare tegn på vending opp. Pessimismen øker nemlig i rekordfart, sa forskningssjef Geir Linløkken i Investtech til avisen onsdag.

Torsdag er det full fres igjen i hele markedet, og den samlede markedsverdien for alle kryptovalutaene stiger 35 prosent. Alle de 20 største stiger fra 10 til 100 prosent, med TRON på topp.

Verdien er dermed opp igjen til 570 milliarder dollar, mens fallet fra toppen fremdeles er på knappe 32 prosent.

Les også: 

Dette er de 12 verste aksjene på Oslo Børs

Hva sier du til en avkastning på 72 prosent på 18 dager?

Saken er opprinnelig publisert på Hegnar.no

Privatøkonomi
Populært