Kilde: Sju land fjernes fra EUs liste over skatteparadis

En demonstrasjon mot korrupsjon blant politikere i Panama i landets hovedstad Panama by i forrige uke. Foto: AP/NTB scanpix
En demonstrasjon mot korrupsjon blant politikere i Panama i landets hovedstad Panama by i forrige uke. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Panama, Sør-Korea og fem andre land fjernes fra EUs «svarteliste» over skatteparadis, ifølge en EU-kilde. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landene tas trolig ut av listen på et møte for EUs finansministre neste uke, opplyser kilden til nyhetsbyrået AFP.

Landene blir i stedet flyttet til en såkalt «gråliste» over land som har kommet med ulike typer løfter om å endre sine skattesystemer. I tillegg til Panama og Sør-Korea dreier det seg om De forente arabiske emirater, Tunisia, Mongolia, Grenada og Barbados.

Også det delvis selvstyrte området Macao i Kina ventes å bli flyttet over til grålisten.

Svartelisten med skatteparadis ble presentert for bare noen uker siden. Flere av de opprinnelig 17 landene på listen reagerte med raseri.

Hjelpeorganisasjonen Oxfam er kritisk til at land allerede nå tas ut av listen, og tviler på at det skyldes effektive skattereformer.

– De svekker listens troverdighet, sier skatterådgiver Aurore Chardonnet i Oxfam.

Muligheten for å slippe unna skatt ved å plassere verdier i Panama og andre land med lave skattesatser eller muligheter for smutthull fikk stor oppmerksomhet i 2016. Da ble de såkalte Panama Papers, med informasjon om en lang rekke personer og selskaper som har benyttet seg av skatteparadis, lekket til mediene.

Blant landene som trolig vil bli stående på EUs svarteliste, er Marshalløyene, Namibia og Saint Lucia.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden