Apple og Irland enige om skattevedtak

Irlands statsminister Leo Varadkar møtte forrige uke EUs president Donald Tusk. Irland og det amerikanske selskapet Apple kom mandag til enighet om vilkårene for Apples tilbakebetaling av skattepenger. Foto: Laura Hutton / PA / AP / NTB scanpix
Irlands statsminister Leo Varadkar møtte forrige uke EUs president Donald Tusk. Irland og det amerikanske selskapet Apple kom mandag til enighet om vilkårene for Apples tilbakebetaling av skattepenger. Foto: Laura Hutton / PA / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irland og Apple har blitt enige om vilkårene i EU-kommisjonens vedtak som pålegger landet å kreve inn rundt 120 milliarder kroner i skatt fra IT-giganten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Irland og den amerikanske teknologigiganten Apple har blitt enige om vilkårene for en sperret konto der selskapet skal overføre opptil 13 milliarder euro i ubetalt skatt, sa den irske finansministeren, Paschal Donohoe, mandag.

Kontoen skal styres av en tredjepart. Hvem dette blir, vil være klart i januar. Ifølge Donohoe vil pengeoverføringene starte i løpet av første kvartal av 2018.

I fjor sommer kom EU-kommisjonen fram til at en avtale mellom Apple og Irland hadde gitt selskapet en ulovlig skattefordel. Irland ble pålagt å kreve inn 13 milliarder euro i skatt, pluss 1 milliard i renter. Både Apple og Irland anket avgjørelsen, men irske myndigheter sa senere at de ville rette seg etter pålegget.

Den amerikanske IT-giganten har flere tusen ansatte i Irland, og inngikk tidlig i årtusenet en særdeles gunstig avtale om å betale 1 prosent i selskapsskatt. Mellom 2003 og 2014 har denne satsen blitt justert ned til symbolske 0,005 prosent.

EU-kommisjonens problem er ikke at skattesatsen er satt så lavt, men at avtalen gir Apple en fordel som ikke er tilgjengelig for andre og i praksis innebærer at selskapet får ulovlig statsstøtte.