Jubel over oljeråd fra Norges Bank

Oljefondet bør slutte å investere i olje og gass, mener Norges Bank.
Oljefondet bør slutte å investere i olje og gass, mener Norges Bank. Foto: Scanpix / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Bank ber regjeringen om lov til å selge unna olje- og gassaksjer i oljefondet. En god idé, mener både partier, miljøorganisasjoner og økonomer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Bank foreslo torsdag å ta olje- og gassaksjer ut av referanseindeksen for oljefondet. Det vil redusere sårbarheten for et varig fall i oljeprisene, mener banken.

Både Miljøpartiet De Grønne, SV og KrF er strålende fornøyd med anbefalingen, som de mener er et skritt i riktig retning.

– Siv må lytte

– Nå må finansminister Siv Jensen og resten av regjeringen lytte til fagekspertisen. Om ikke vi får tydelige signaler om at regjeringen raskt vil følge opp anbefalingen fra Norges Bank, så kommer De Grønne til å ta initiativ til et eget forslag om dette Stortinget, sier økonom Per Espen Stoknes, som er vararepresentant for MDG til Stortinget.

Les også: Norges Bank: Oljefondet bør ut av olje

Ifølge visesentralbanksjef Egil Matsen i Norges Bank er rådet utelukkende basert på finansielle argumenter og analyser av statens samlede oljeeksponering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Olje- og gassaksjer utgjør i dag omtrent 6 prosent av fondets referanseindeks for aksjer, til en verdi av omtrent 300 milliarder norske kroner.

Tema i regjeringsforhandlingene

Norges oljerisiko er nå blitt et tema i de pågående regjeringsforhandlingene mellom Venstre, Høyre og Frp, opplyser Venstre-nestleder Ola Elvestuen til Dagens Næringsliv.

– Det er opplagt et tema, sier Elvestuen, som mener det er helt riktig å redusere oljefondets eierskap i olje- og gasselskaper.

Arbeiderpartiet sier de ikke vil avvise rådene, mens Høyres Nikolai Astrup, som er leder av Stortingets finanskomité, sier han vil bruke tid på å vurdere Norges Banks forslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå må regjeringen vurdere grundig det rådet som er gitt. Jeg er ikke beredt til å forhåndskonkludere. Det er viktig at forvaltningen av oljefondet skjer i et langsiktig perspektiv – forutsigbart og konservativt, sier Astrup til DN.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Oljefondet inne i Spinraza-selskapet

Miljøjubel

Miljøbevegelsen jubler på sin side over det entydige rådet fra Norges Bank.

– Verden er i rask endring, og det er svært risikabelt å legge for mange egg i samme kurv. Når verden beveger seg bort fra olje, bør Norge gjøre det vi kan for å redusere vår eksponering mot oljeprisen, sier leder i miljøstiftelsen ZERO Marius Holm.

Greenpeace Norge omtaler forslaget som «banebrytende klokt», mens Natur og Ungdom påpeker at investeringer i olje og gass er som å sette penger på at verden vil feile i omstillingen til fornybar energi.

Også flere økonomer mener det kan være fornuftig å trekke oljefondet ut av olje og gass.

– Jeg synes det er en god idé som et tiltak for å redusere risikoen, sier oljeøkonom Jørgen Juel Andersen ved BI til NTB. Økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo mener det er på høy tid med en slik anbefaling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beslutning neste år

Beslutninger om sammensetningen av oljefondets referanseindeks skal tas av Finansdepartementet. Departementet tar sikte på at regjeringen kan legge fram sin konklusjon høsten 2018.

– Problemstillingen som Norges Bank tar opp, er omfattende og har mange sider. Rådet fra banken må behandles på en grundig og god måte, slik praksis er for alle viktige veivalg i forvaltningen av Statens pensjonsfond utland (oljefondet). Regjeringen har ansvar for helheten i norsk økonomi og må se bredt på problemstillingen, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Les også: Oljefondet passerte 1.000 milliarder dollar