Heretter heter det vi

Illustrasjonsfoto: Olu Eletu
Illustrasjonsfoto: Olu Eletu Foto: FOTO: Olu Eletu

Det rasjonelle individet finnes ikke. Men økonomifaget tror fortsatt litt på ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Sigrun Aasland
Fagsjef Tankesmien Agenda

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Hvorfor gir vi gaver? Og reiser oss for andre på bussen? Hvorfor blir du glad for å få en dyr genser i presang av din ektefelle, en genser du selv ikke syntes du hadde råd til, selv om dere har felles økonomi?

I det hele tatt: hvorfor oppfører vi oss ikke slik at vi til enhver tid utnytter alle våre ressurser mest mulig effektivt?

Det er ikke sant at vi er fullt informerte rasjonelle individer som maksimerer vår egen nyttefunksjon.

I år går nobelprisen i økonomi til Richard Thaler, professor i økonomi ved universitetet i Chicago og president i prestisjetunge American Economic Association. Ifølge hans venn Daniel Khaneman (også nobelprisvinner) er noe av det beste med Thaler at han er en lat mann som bare behefter seg med ting han selv synes er viktig.

Og som Thaler selv oppsummerte for sin mer tradisjonelle økonomkollega Robert Barro: «Forskjellen på mine modeller og dine er at dine antar at folk er like smarte som deg, mens mine antar at de er like dumme som meg».

Thaler er kanskje mest kjent for boka Nudge fra 2008, som har fått innflytelse på velferdspolitikk i flere land. Nudging – eller dytting på godt norsk – er tanken om at et lite dytt i retning av kloke valg kan ha større effekt på folks valg enn dyre informasjonskampanjer, tilskudd og insentivordninger. I sin siste bok Misbehaving, gjør Thaler det som mange økonomer har gjort tidligere: han tar livet av homo economicus.

Thalers hovedpoeng er dette. Homo economicus, eller econ som han kaller en slik mennesketype, finnes ikke. Tvert imot. Mennesket er fullt av følelser, normer, feil og mangler. En rekke handlinger som ifølge økonomisk teori er helt rasjonelle, vil det store flertallet vurdere som helt uakseptable.

For mange kan nok dette fremstå som sunn fornuft.

Øke prisen på snøskuffer dagen etter en snøstorm? Uakseptabelt, sier folk flest. Logisk konsekvens av at etterspørselen stiger, sier økonomene. Selge den aller siste tilgjengelige av de ultrapopulære dukkene på auksjon til høystbydende desperate foreldre rett før jul? Lurt og effektivt, sier økonomisk teori. Forkastelig, med mindre pengene går til et godt formål, sier folk. Det er ikke sant at vi er fullt informerte rasjonelle individer som maksimerer vår egen nyttefunksjon. Hvorfor det?

Fordi vi, slik Thalers venn Daniel Khaneman også viser i bestselgeren Tenke fort og langsomt, lar oss påvirke av så mangt.

Thaler er ikke den første som fornekter econs. Han er ikke engang den første som vinner nobelpris i økonomi for å gjøre det.

I 2002 fikk Daniel Khaneman nobelprisen, blant annet for sammen med kollega Amos Tversky å ha plukket fra hverandre økonomenes rasjonelle økonomiske individ. For eksempel fant Khaneman og Tversky ut at vi har en tendens til å la oss påvirke av tilfeldige tall vi eksponeres for.

«Tenke fort og langsomt» fra 2011 er vanskelig å oppsummeres kort, men viser blant annet hvordan vi er både intuitive (system 1) og rasjonelle (system 2) – men dessverre ofte det første, når vi burde være det siste.

Selvfølgelig er mennesket mer komplekst enn en robot.

Thaler får nobelprisen for å «bygge bro mellom økonomisk og psykologisk analyse av individuelle beslutninger» og fordi hans «empiriske funn og teoretiske innsikt har vært instrumentell i å forme det nye og raskt voksende feltet adferdsøkonomi».

Les kommentaren: Hvor går Europas sosialdemokrater nå?

Begrunnelsen er påfallende lik den Nobelkomiteen brukte for 15 år siden da de ga prisen til Daniel Khaneman og Vernon Smith for å ha «integrert innsikt fra psykologi i økonomien» og legge «grunnlaget for eksperimentell økonomi».

Thalers avliving av homo economicus (econ) er underholdende og lettlest. Misbehaving er full av eksempler på eksperimenter og undersøkelser. Hans hovedpoeng er at selv om det ikke lenger er kontroversielt å konstatere at econ ikke finnes, er «arbeidet med å utvikle en beriket versjon av økonomifaget, der mennesket står i sentrum, (er) langt fra ferdig».

For mange kan nok dette fremstå som sunn fornuft. Selvfølgelig er mennesket mer komplekst enn en robot. Hva er så interessant med at økonomer forsker på og dokumenterer dette? For det første er det viktig, som Thaler påpeker, fordi av alle samfunnsvitere er økonomene uten tvil de som veier tyngst i offentlige analyser og beslutninger.

For det andre fordi erkjennelsen bør få betydning for økonomifaget og metodene som brukes der. Særlig i form av mer eksperimenter og mer empiri, og mer skepsis til modeller.

Les kommentaren: Menneskerettigheter på billigsalg?

En av stjernene i nyere empirisk økonomiforskning, er Raj Chetty, som besøkte Norge i fjor. Chetty har, sammen med flere forskerkolleger, studert hvordan barns oppvekstvilkår påvirker deres framtidige muligheter. I sitt første prosjekt brukte Chetty skattedata fra 2011-12 for millioner av amerikanere født i 1980-82.

Thaler er tross alt økonom og tror på effekten av penger.

Målet var å finne ut om USA er mulighetenes land – altså om det er slik at man kan ved å jobbe hardt kan få utdanning og god inntekt, selv om foreldre ikke nødvendigvis har det. Det viste seg at det kommer helt an på hvor barna vokser opp, med hvilke naboer, skoler, offentlige budsjetter og foreninger. Og oppvekstvilkår betyr mest for de minste og aller mest for gutter. Ingen økonomisk modell kunne forutsett dette. Chettys forskning gir grunnlag for målrettet politikk med sannsynlighet for å virke.

Skatteforskningen bærer ifølge Thaler preg av altfor lite empiri på hva som faktisk har effekt. Teorien om at skattelette øker vekst og investeringer, har for eksempel oppsiktsvekkende lite empirisk belegg, slik Sigrid Hagerup Melhuus har påpekt.

Heldigvis får nobelprisvinnerne i økonomi her hjelp fra uventet hold: biologien.

Like fullt: Thaler er tross alt økonom og tror på effekten av penger. For eksempel vil han gjerne at økonomene skal finne bedre løsninger for en god skole, og har sterk tro på individuell belønning for å gjøre lekser, bonus til lærere (selv om lite forskning tyder på at bonus har særlig effekt), eller enda bedre: Lønnstrekk for lærere med svake resultater.

Her savner jeg noe vesentlig. For én av grunnene til at mennesket ikke opptrer som en econ, men som Thaler er overraskende lite opptatt av, er jo at mennesket alltid inngår i en gruppe. Vi påvirkes av de som er rundt oss og vi handler også i deres interesse. Bevisst og ubevisst er fellesskap og strukturer også viktige for å forstå våre valg.

Les kommentaren: De glemte i skvis

Heldigvis får nobelprisvinnerne i økonomi her hjelp fra uventet hold: biologien. Min neste bok på leselista er Dag Hessens Vi – samarbeid fra celle til samfunn. Menneskets naturlige form er ikke individer, alene. Dag Hessen viser oss de biologiske mekanismene som gjør oss disponert for samarbeid og gode handlinger, og skal. hold deg fast: gjøre oss til bedre mennesker. Det er jo noe å glede seg til.

Kommentaren er først publisert på Agendamagasin.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Kvinne med kuttskader i arm etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Johnson ber Parlamentet ende «et smertefullt kapittel»06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget
Siste nytt
08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgeKvinne med kuttskader i arm etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenJohnson ber Parlamentet ende «et smertefullt kapittel»06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget
Populært