Eksperter tror renta blir stående stille

Norges Bank vil høyst sannsynlig holde styringsrenta uendret på sitt neste rentemøte, mener analytikere.
Norges Bank vil høyst sannsynlig holde styringsrenta uendret på sitt neste rentemøte, mener analytikere. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Analytikerne tror at Norges Bank vil holde styringsrenta på stedet hvil på torsdagens rentemøte. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden i mars i fjor har renta ligget på rekordlave 0,5 prosent. Det er ingen ting som tilsier en renteheving nå, mener analytikerne Erik Bruce i Nordea Markets og Kyrre Aamdal i DNB Markets.

– Vi tror det kommende rentemøtet blir en ikke-begivenhet. Norges Bank har signalisert at styringsrenta vil være uendret i lang tid framover, og det har ikke skjedd noen begivenheter som tilsier at det endres, sier Aamdal til NTB.

– Jeg er så sikker som jeg kan bli, på at det blir uendret rente. Signalene fra Norges Bank i september var at det blir lenge til neste endring. Siden den gang er det ikke skjedd noe av betydning for det økonomiske bildet, inkludert forslaget til statsbudsjett, påpeker Bruce.

Les også: Lånerenten øker med alderen

– Kjedelig

Begge peker på at statsbudsjettet som ble lagt fram i forrige uke, er tilpasset situasjonen i norsk økonomi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det eneste jeg er litt spent på, er at vi for første gang skal få et referat fra diskusjonene i hovedstyret. Men mest sannsynlig blir dette et kjedelig rentemøte, sier Bruce.

På det siste rentemøtet i september antydet sentralbanksjef Øystein Olsen at den første renteøkningen først vil komme godt inn i 2019.

Men sjeføkonom Jørgen Gudmundsson i Sparebanken Vest tror den kan komme før.

Større vekst kan gi renteoppgang

– Finansdepartementet er vesentlig mer optimistisk i sitt syn på norsk økonomi for neste år enn hva Norges Bank er, skriver han i det siste nyhetsbrevet fra banken.

Les også: – Nå skal du prute på boliglånet

Gudmundsson peker på at Finansdepartementet anslår en vekst i fastlandsøkonomien på 2,5 prosent, mens Norges Bank forventer 2 prosent vekst.

– Skulle departementets anslag inntreffe, kan de være sikre på at renteoppgangen kommer i 2018 og ikke i 2019 som Norges Bank venter, skriver Gudmundsson.

Les også: Økonomer: – Tror på lav rente i en mannsalder