EU og britene kaster seg ut i hardt WTO-vær etter Brexit

WTO-BATALJE: EU og Storbritannia sendte torsdag et viktig brev til handelspartnerne i WTO, Verdens handelsorganisasjon. Ute i verden vil de kaste seg over Brexit med tøffe krav om økt eksport til EU og Storbritannia samlet.
WTO-BATALJE: EU og Storbritannia sendte torsdag et viktig brev til handelspartnerne i WTO, Verdens handelsorganisasjon. Ute i verden vil de kaste seg over Brexit med tøffe krav om økt eksport til EU og Storbritannia samlet. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen håper EU og britene på at forpliktelsene deres i WTO rett og slett skal bestå, men fordeles på de to når Storbritannia forlater EU. Omverdenen vil det annerledes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke nok med at EU og Storbritannia har utallige krangler i skilsmisseoppgjøret før britenes Brexit, utmarsj fra EU.

I Verdens handelsorganisasjon WTO står de også overfor harde kamper mot eksportørland ute i verden.

EUs og britenes WTO-delegasjoner sendte torsdag ut et felles brev til de øvrige WTO-landene, der de lover å overholde sine importforpliktelser, bare dele dem i passende stykker seg i mellom.

Men det er ikke nok, har sju land allerede rykket ut med, blant dem USA, Canada og New Zealand.

De vanskelige tallene

De forlanger at summen av kvoter på landbruksvarer de får eksportere til EU pluss de britiske øyer med lav eller null toll, skal være høyere enn dagens kvoter som gjelder EU nå.

WTO-avtalene inneholder regler og prinsipper, som begge partene bare kan forplikte seg til å overholde.

Men - i WTO har hvert enkelt medlem også forpliktet seg til å overholde bestemte tall for eksempelvis hvor mye landbrukssubsidier de kan bruke, og lange lister over varer de forplikter seg til å

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lammekjøtt kan gi den første enigheten i kronglete Brexit-forhandlinger

Ikke så enkelt som å dele

«EU og Det forente kongrerike anerkjenner behovet for klarhet og forutsigbarhet overfor sine handelspartnere i det multilaterale handelssystemet.», skriver de to i brevet.

De varsler at de ønsker å opprettholde sine forpliktelser vis à vis sine handelspartnere, men altså fordele dem.

I internasjonale medier går det fram at dette vil utløse langvarige stridigheter i WTO.

BBC forklarer som eksempel at utenverdenen kan selge kvoter på i alt 283.825 tonn sauekjøtt tollfritt hvor som helst i EU, som følge av én forpliktelse i WTO.

Hvis etterspørselen eller prisene i Storbritannia synker, kan eksportører enkelt og greit selge til et annet EU-land. Med separate kvoter vil ikke det lenger være tilfelle.

Det kan brukes som argument for større tollfri kvoter for at eksportinteressene ikke skal komme dårligere ut med Brexit.

Les