Meny

Tysk storbank tror ny finanskrise er under oppseiling

Oslo Børs merket også finanskrisen godt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk ekspert ser tendenser i markedet som kan være skumle.

Finanskrisen i 2008 og 2009 skyldtes hovedsakelig at alt for mange, særlig amerikanere, fikk boliglån de ikke klarte å betjene. Sviktende innbetalinger av lån førte til at boligmarkedet i USA kollapset.

Krisen fikk globale ringvirkningen og førte til nedgangstider over hele verden.

Det var også under finanskrisen at uttrykket «too big to fail» ofte ble tatt i bruk om økonomiske institusjoner som var så store at myndighetene ikke kunne la de gå konkurs.  Forsikringsselskapet American International Group ble gitt en kreditt på 85 milliarder dollar for å forhindre at selskapet skulle gå konkurs. Uttrykket ble også brukt om banken Lehman Brothers, som ikke ble reddet av myndighetene.

– Skumle tendenser

Nå tror den tyske storbanken Deutsche Bank at en ny finanskrise er under oppseiling, men at de ikke vet hvor den stammer fra, melder finansnettstedet Quartz.

Deutsche Bank har gjort analyser av finansmarkedene og oppdaget at gjelden til verdens stater er enorm. USA har blant annet hatt et årlig budsjettunderskudd 53 ganger de siste 60 årene. I tillegg har bankreguleringen i USA blitt stadig løsere med årene.

Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand, mener analysen til Deutsche Bank er en vekker:

– Jeg tror ikke en finanskrise er like rundt hjørnet, som Deutsche Bank hevder, men man kan se tendenser i finansmarkedet som er skumle nå, sier Chen til Dagbladet.

Aktuelt: «Folkets mann mot eliten» vil svekke kontrollen med Wall Street

Bør normalisere rentene

Han tror også de lave styringsrentene verden rundt kan bidra til nye finansbobler.

– Eiendomsprisene er høye, aksjekursene skyter oppover, og konkursrisikoen er på det laveste. Man stimulerer til fest med gjeldsvekst med lave renter for å rydde opp etter en finanskrise nettopp forårsaket av gjeldsvekst. Sentralbankene bør ha guts til å normalisere rentene, men de er redde for at det vil føre til et tilbakeslag i økonomien. I tillegg tør ikke politikerne det, for myndighetene ønsker ikke å ha nedgang i sin periode, sier Chen til avisen.

I mai uttalte økonomiprofessor ved Kingstong University i London, Steve Keen, at Norge er i faresonen for en ny finanskrise. Han begrunnet dette med at boligprisene var skyhøye og at den private gjelden hadde nådd nye høyder.

Les saken: Ekspert varsler ny finanskrise i Norge

Les også:

Nye EU-regler kan svekke nasjonale tiltak for å hindre finanskrise

Frykter at Trump vil skape ny finanskrise

Privatøkonomi
Populært