EU-landene tapte 151,5 milliarder euro på moms-svik på ett år

<p>MOMSEN FORSVANT: Regjeringsbygget i Bucuresti er pyntet til fest, men kan ikke feire oppgjør mot skattesvik. 37,18 prosent av momsinntektene Romania skulle hatt, forsvant.</p>
MOMSEN FORSVANT: Regjeringsbygget i Bucuresti er pyntet til fest, men kan ikke feire oppgjør mot skattesvik. 37,18 prosent av momsinntektene Romania skulle hatt, forsvant. Foto: Romanias regjering

Hvert år får Romania 72 millioner euro i EØS-midler fra norske skattebetalere, mens rumenerne selv unndro 7,7 milliarder euro i momsinnbetalinger - på ett år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs 28 medlemsstater skulle i 2015 ha fått inn 151,5 milliarder euro (over 1400 milliarder kroner) mer enn det som havnet i statskassene i virkeligheten.

Den utrolige summen, som hovedsakelig skyldes skattesvik, er større enn hele det norske statsbudsjettet.

Bortsett fra konkurser og tekniske detaljer, er skattesvik hovedårsaken til det gigantiske tapet i offentlige inntekter. Andelen av forventede momsinntekter som forsvinner ut i løse lufta, var 12,7 prosent i 2015, faktisk en nedgang på 2,1 prosent fra året før.

Det går fram av en fersk rapport om gapet mellom forventede og innkomne momsinntekter i 2015 utført av CASE – Center for Social and Economic Research i Polen på oppdrag av EU-kommisjonens direktorat for skatt og toll.

Norsk bidrag til gapende moms-hull

Verstinglandet er Romania, der 7659 millioner euro (71,3 milliarder kroner) i momsinntekter uteble.

Det innebærer at rumenerne unndro hele 37,18 prosent av det de skulle betalt i moms. Det trass i at landet gjorde framskritt i momsinnkrevingen i 2015.

Romania er ett av landene som mottar betydelige EØS-midler fra Norge. I perioden 2014-21 skal de motta 502,5 millioner euro fra den norske statskassa, det vil si 670 millioner kroner i året.

I motsatt ende av skalaen finner vi Sverige, der momsinntektene faktisk endte 1,4 prosent over det man hadde trodd var riktig nivå.

Les også: Pass på denne moms-fella

– Et sjokkerende inntektstap

– Medlemslandene burde ikke akseptere slike sjokkerende tap av moms-inntekter, sier EU-kommissær for økonomi og finans, Pierre Moscovici, i en kommentar.

Han varsler en reform i forvaltningen av momsinnkreving på grensekryssende omsetning, som vil redusere momssvik med 80 prosent.

Artikkelen er korrigert, idet vi oppga feil forholdstall til Oljefondet.

Personvernpolicy