Nordea tror oljeprisene holder seg oppe

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.
Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Men Thina Margrethe Saltvedt gjør ikke noe med prognosen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeprisen holder seg høy i kjølvannet av helgens kurdiske folkeavstemning, og påfølgende trusler fra Tyrkia om å stanse eksporten fra Kurdistan.

Brent november-olje stiger onsdag morgen 0,3 prosent til 58,63 dollar fatet.

Sjefanalytiker for olje i Nordea Markets, Thina Margrethe Saltvedt, venter at den politiske spenningen vil holde oljeprisene oppe.

– Vintersesongen nærmer seg, og etterspørselen etter olje pleier å stige hvis vi får en kald vinter. Nå stiger oljeprisene igjen, og dette bør ha en dempende effekt på investeringsveksten på lang sikt. På kort sikt kan jeg se oljeprisene potensielt bevege seg over 60 dollar fatet, men vi står fast ved vår prognose for 4. kvartal på 56 dollar fatet, skriver hun i en oppdatering.

Les også: Oljeprisen holder seg høy

– Robust oppgang

Saltvedt skriver også at det er lenge siden hun har vært så optimistisk.

– Oljeprisoppgangen er basert på det fundamentale, og derfor mer robust. OECDs totale oljelagre er nå 35 millioner fat over 5-årig gjennomsnitt, og OPECs mål for overskuddstilbud er ned fra 103 millioner fat fra starten av året. Siden bunnen i juni har Brent-oljen steget så mye som 31 prosent, fortsetter sjefanalytikeren.

Lave oljepriser har ifølge Saltvedt medført en kraftig oppgang i etterspørselen, spesielt i Kina, som først og fremst bygger opp store, strategiske lagre.

Etterspørselen har også økt i både Europa og USA, takket være økt økonomisk aktivitet.

– Ikke minst har amerikanerne igjen begynt å kjøpe store, bensinslukende SUV-er, skriver analytikeren.

Hun viser videre til at de siste månedsrapportene fra OPEC, IEA (Det internasjonale energibyrået) og EIA (amerikanske energimyndigheter) alle pekte i samme retning: et solid oppsving i oljeetterspørselen, samt økte produksjonsutfordringer.

Les også: – Nå sies det i bransjen at selskapene tjener mer penger på 60 dollar enn på 100 dollar fatet

Stans i skiferolje

Disse utfordringene gjelder både Libya, Nigeria og USA.

– Antallet rigger leid ut til skiferoljeprodusenter har stanset opp over sommeren, da WTI-oljen stabiliserte seg på lavere nivåer og flere selskaper ble utfordret på inntjening. Dessuten ble produksjonen i Texas stengt ned grunnet orkanen Harvey, og det vil ta tid før infrastrukturen og produksjonsutstyret er fullt operasjonelt igjen, fortsetter Saltvedt.

Hun påpeker at antallet utleide rigger til skiferoljeprodusenter følger oljeprisene med 4-5 måneders forsinkelse, og at den seneste oppgangen derfor trolig vil løfte produksjonen igjen på 4-5 måneder.

– Det vil også bli interessant å se hvordan Irans rakettoppskyting og spente forhold til USA kanskje kan innebære nye sanksjoner mot landet, og igjen stanse oljeproduksjonen der. Konflikten og uroen i Nord-Irak kan faktisk ha den motsatte effekten, og kan påvirke etterspørselen fra tre av verdens største oljeforbrukere - Kina, Sør-Korea og Japan, skriver sjefanalytikeren videre.

I tillegg har OPEC strammet inn produksjonen ytterligere.

– Etterlevelsesgraden steg igjen i august, og OPEC kuttet 82 prosent av avtalt nivå. Saudi-Arabia kuttet eksporten i både august og september, med mer enn avtalt nivå, og dette bidro til ytterligere innstramning av markedet, skriver Saltvedt.

Saken er først publisert på Hegnar.no

Personvernpolicy