Norges Bank rører ikke renten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Styringsrenten uendret på 0,50 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Bank offentliggjorde rentebeslutningen klokken 10.

Det er fortsatt behov for en ekspansiv pengepolitikk. Rentene ute er lave. Kapasitetsutnyttingen i norsk økonomi er under et normalt nivå, og det er utsikter til at prisveksten holder seg under 2,5 prosent de neste årene, skriver Norges Bank i en pressemelding.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten bli liggende på dagens nivå den nærmeste tiden, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Styringsrenten har vært holdt på 0,5 prosent siden mars i fjor. En serie rentekutt fulgte i kjølvannet av oljeprissjokket som rammet norsk økonomi i 2014.

Følg pressekonferanse om rente beslutningen fra klokken 10.30.

Les også: Fortsatt negativ rente i Sverige

– Noe tidligere renteøkning

Norges Banks prognose tilsier at styringsrenten vil holde seg på 0,5 prosent det neste året før den øker gradvis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Endringene i utsiktene og risikobildet tilsier en noe tidligere renteøkning enn i forrige rapport. Usikkerheten om virkningene av pengepolitikken taler for å gå varsomt fram, også når det blir aktuelt å heve styringsrenten, heter det fra sentralbanken.

Rentebeslutningen var i tråd med analytikernes spådommer.

– Jeg er redd Norges Banks møter blir kjedeligere. Det er vanskelig å se at Norges Bank skal overraske. I juni fjernet de nedside risikoen til renteprognosen og anslo flat rente fram til 2019. Først i slutten av 2019 inneholder renteprognosen en full renteøkning, skrev Erik Bruce sjefanalytiker i Nordea i en rapport torsdag morgen.

Spenning knyttet til rentebanen

DNB Markets mente heller ikke at det var sannsynlig at sentralbanksjef Øystein Olsen ville sette opp renten.

– Det er knyttet lite spenning til selve rentebeslutning en. 20 av 20 spurte økonomer i en Bloomberg-undersøkelse,inklusive oss, venter uendret rente på 0,50 prosent. Spenningen er dermed først og fremst knyttet til hva som skjer med rentebanen, samt hvordan Norges Bank vurderer siste måneders boligprisfall, skrev DNB Markets i en morgenrapport.

Les også: Økonomer: – Tror på lav rente i en mannsalder