USAs statsgjeld øker kraftig under republikanerne

Skattelette kombinert med økte militærbudsjetter har økt statsgjelda i USA under president Donald Trump. Her er han med å feirer luftvåpenets 70-årsdag på Joint Base Andrews i Maryland.
Skattelette kombinert med økte militærbudsjetter har økt statsgjelda i USA under president Donald Trump. Her er han med å feirer luftvåpenets 70-årsdag på Joint Base Andrews i Maryland. Foto: Alex Wong / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Republikanerne satte USAs økonomi og renomme i spill med sin iver etter budsjettkutt da Barack Obama var president. Nå klager få over statsgjelda.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Obama var president, var knapt noe viktigere for Tea Party og andre konservative enn å kutte i budsjettet, redusere budsjettunderskuddet og hindre USAs gjeld i å vokse mer.

Det ga seg utslag i langvarige tautrekkinger i Kongressen om statsbudsjettet og gjeldstaket. De mest konservative truet med å hindre en økning av gjeldstaket, noe som i teorien kunne ført til statsbankerott, internasjonal finanskrise og sterkt redusert renomme for USA.

Men nå som Donald Trump presser på for politisk populære skattekutt og mangfoldige milliarder til det militære, er det få republikanere som klager over en raskt stigende statsgjeld.

Les også: Mexicos ekspresident gjør narr av Trump i hysterisk video

Hundrevis av milliarder

Skattekuttene som planlegges, kan øke gjelda med hundrevis av milliarder dollar, samtidig som presset fra begge partier for mer penger til det militære, infrastruktur og visse føderale organismer kan øke utgiftene med 100 milliarder bare neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet er entydig: Nemlig at USAs statsgjeld på 20.000 milliarder dollar ligger an til en kraftig økning så lenge Republikanerne kontrollerer både Det hvite hus og Kongressen.

– Republikanerne har sluttet å bry seg om underskuddene for lengst, klager den republikanske Tea Party-senatoren Rand Paul.

Helt siden 90-tallet og til Trump ble president, har Republikanernes mantra vært å få statsbudsjettet i balanse og samtidig redusere skattene. Det kan bare oppnås ved å kutte kraftig i statsutgiftene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økende underskudd

Men nå er underskuddene tilbake for fullt. Helsesystemet for eldre, Medicare, og trygdesystemet Social Security, er på konkursens rand, og finanshaukene og Kongressens eget budsjettkontor advarer om at den stigende statsgjelda til slutt vil undergrave økonomien.

Les også: 15 delstater vil saksøke Trump for immigrant-beslutning

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men som George W. Bush og Obama før ham er ikke Trump opptatt av underskudd og gjeld. Det er heller ikke velgerne.

– Velgerne, vel trass i disse enorme underskuddene, sier: Vel, betyr gjeld noe? Vi er da ikke Hellas, sier tidligere senator Rick Santorum.

Skattereform

Det viktigste punktet på Republikanernes agenda nå om dagen er en skattereform som skal finansieres ved enda mer gjeld.

Republikanske ledere i Kongressen, som Paul Ryan i Representantenes hus og Mitch McConnell i Senatet, har lenge lovet at skattereformen ikke skal øke underskuddet, og tvert imot skal finansieres ved å tette smutthull og andre skritt.

Men nå snakker de om at skattekuttene skal finansieres ved en antatt økt økonomisk vekst.

– Vi vil ha en skattereform som får økonomien i gang, får folk tilbake i arbeid, gir vanlige folk skattekutt og bedrer konkurranseevnen til amerikanske bedrifter og holder dem i USA, sier Ryan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dropper løfter

Men han gikk tilbake til det gamle løftet om at skatteplanen ikke øker det voksende budsjettunderskuddet enda mer. Skattekuttene partiet planlegger, blir på 800 milliarder dollar over ti år, men det er kjent at Trump presser på for langt mer.

Les også: Nord-Korea vil være like sterke som USA

Samtidig førte valget av Trump til at Pentagon presser på for å spa 90 milliarder dollar mer inn i det militære enn de strenge begrensningene som ble innført for alle departementer i 2011.

– De presser på for mer til forsvaret. Tro meg, det er flere forsvarshauker enn budsjetthauker i det republikanske partiet nå, sier den republikanske kongressrepresentanten Tom Cole.