Dette landet kan bli det første uten kontanter
Norge er i verdenstoppen når det gjelder elektroniske betalinger, men det er et annet land som kan bli kontantløst først.
– Det er uomtvistelig at vi beveger oss mot et kontantløst samfunn, sier taxisjåføren Xiao Ligang i Beijing til den kinesiske avisen Xinhua News, og legger til:
– Nesten alle taxisjåførene jeg kjenner bruker WeChat.
WeChat er sammen med Alipay de to mest brukte elektroniske betalingssystemene i Kina, og de skal være mer s ofistikerte og allsidige enn sine europeiske og amerikanske konkurrenter.
Disse betalingssystemene får mye av æren for at flere og flere kinesere betaler sine daglige utgifter med smarttelefonene i stedet for kontanter.
For til forskjell fra i vestlige land hvor mange betaler med debet- eller kredittkort, er nemlig mobilbetalinger det mest vanlige i verdens mest folkerike land.
Les også: I disse landene tviholder befolkningen på å bruke kontanter
Betaler med mobilen for «alt»
Kineserne bruker mobilen til å betale for det meste de kjøper i løpet av dagen, og Financial Times har tidligere rapportert at mobilbetalinger var nesten 50 ganger høyere i Kina enn i USA i 2016.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenTil og med gateartister og tiggere i Kina mottar donasjoner fra mobiltelefoner ved å tilby QR-koder (strekkoder som er svært godt egnet til optisk lesing av data, red.anm.).
Disse kodene inneholder relevante data om mottaker slik at vedkommende er sikret å få pengene.
I byen Tianjin, like utenfor Beijing, finnes det dessuten såkalte kontantfrie studentområder hvor rundt 700.000 studenter kan betale alle sine utgifter med mobiltelefonen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Mange unge betaler sjelden eller aldri med kontanter
Vil gjøre Kina kontantfritt innen 2022
Da er det kanskje ikke så rart at styreformann Jack Ma i Alibaba, som er morselskapet til Alipay, tidligere i år annonserte en plan om å gjøre Kina helt kontantfritt innen fem år.
Dette blir det en liten forsmak på allerede i neste uke (1.-8. august) når Alipay skal arrangere en kontantfri uke.
Tidligere denne måneden hadde fem byer, med til sammen 38 millioner innbyggere, sagt seg villig til å delta.
Artikkelen fortsetter under annonsenEn nylig undersøkelse blant 40.000 kinesere viste at mer enn 70 prosent av de spurte ikke trodde at kontanter er nødvendige i dagliglivet. Elleve prosent trodde faktisk at de allerede levde i et kontantløst samfunn.
Les også: Digitaliseringen i bankene: – Vi kan ikke løpe fra kundene
Bekymret for personvernet
En rapport fra Verdensbanken viser at den kinesiske økonomien kan kutte opptil 75 prosent at kostnadene knyttet til transaksjoner ved å kutte ut kontanter.
Men at digitale betalinger muliggjør innsamling av detaljerte opplysninger om privatpersoner, skaper også litt bekymring.
– Jeg bruker ofte å betale med mobiltelefonen i Kina, men jeg er litt bekymret for privatlivet mitt om personlig informasjon blir lekket, sier studenten Li Xinyu til Xinhua News.
– Kanskje er kredittkort tryggere, men Alipay og WeChat er veldig bekvemmelig å bruke. På den annen side er smarttelefoner avhengige av batteri og Wi-Fi for å fungere, så slik sett er kredittkort mer anvendelige, sier den britiske kvinnen Laura Primiceri til avisen.
Artikkelen fortsetter under annonsenHold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Les også:
Nå skal også Danske Bank ha gebyr for kontantuttak
Nå kan du overføre penger via talestyring på mobilen
Valutafelle lurer nordmenn på ferie for én milliard kroner
Mange private bankkontoer blir forsøkt tappet av svindlere
Nå trenger du ikke lenger betalingskort for å handle på nett
Saken er opprinnelig publisert på Pengenytt.no