SSB: Arbeidsledigheten opp til 4,6 prosent

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var 126.000 arbeidsledige i april, noe som utgjør 4,6 prosent av arbeidsstyrken. Samtidig faller sysselsettingsandelen, viser tall fra SSB.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Økningen på 0,3 prosentpoeng, eller 10.000 personer, er innenfor feilmarginen i arbeidskraftundersøkelsen (AKU) fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ifølge AKU gikk det sesongjusterte tallet på sysselsatte opp med 13.000 personer fra januar til april, en økning som også er innenfor feilmarginen i AKU.

Samtidig øker befolkningen i aldersgruppen 15 til 74 år, og dermed har sysselsettingsprosenten gått ned fra 68,5 prosent i januar 2015 til 67 prosent i april 1017.

AKU-ledigheten er en av to mye brukte statistikker for måling av utviklingen i og nivået på arbeidsledigheten i Norge. Den viser en langt høyere arbeidsledighet enn Navs statistikker, som forteller hvor mange som har registrert seg som arbeidsledig hos Nav.

Analytikerne i DNB mener tallene neppe endrer Norges Banks vurdering av arbeidsmarkedet, som samlet sett er litt mer positivt enn i mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Uansett kommer tallet for sent til å påvirke beslutningen i morgen, der vi tror på uendret styringsrente og litt høyere rentebane, sier makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets.

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum lar seg ikke bekymre av tallene.

– Bakgrunnen for at ledigheten øker noe siste måned, er at det er flere som melder seg på i arbeidsmarkedet. Så må vi selvfølgelig ha i bakhodet at disse tallene kan være preget av tilfeldige variasjoner fra måned til måned, sier Dørum.