– Et argument for at rentekuttene er over

Ekspertene tolker dagens rapport.

Jeanette Strøm Fjære, DNB Markets Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Jeanette Strøm Fjære, DNB Markets Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Regionalt nettverk er en av de viktigste temperaturmålerne Norges Bank har i sin vurdering av norsk økonomi.

Rapporten som ble sluppet i dag var av det oppmuntrende slaget, og i overkant av estimatene sentralbanken selv sitter på.

– Den regionale nettverksindikatoren indikerer 0,65 prosent vekst på kvartalsbasis de neste kvartalene. Det er noe på oppsiden av Norges Banks prognoser, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i en pressemelding.

Avlyser rentekutt

Bruce konkluderer med at veksten tar seg opp i nesten alle sektorer, og bekrefter det generelle bildet: Veksten er sterk og økende utenfor oljerelaterte sektorer, mens oljerelaterte sektorer tynger mindre.

– Veksten tar seg opp, og - hvis noe - mer enn Norges Bank forventet. I tillegg stiger kapasitetsutnyttelsen raskere enn sentralbanken forventet, noe som er godt på linje med sterkere enn forventede ledighetstall, fortsetter han.

Men analytikeren understreker at det ikke er noe behov for ytterligere rentekutt.

– Dagens rapport styrker argumentasjonen for en høyere rentebane. Likevel tror vi ikke Norges Bank vil løfte bunnen i rentebanen med dagens lave inflasjon, avslutter sjefsanalytikeren.

Les også:  Tidligere Telenor-sjef vil hente 100 milliarder

– Jevnt over positivt

Makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets mener også at rapporten fra det regionale nettverket var jevnt over på den positive siden.

– Oppgangen er bredt basert for både offentlig og privat drevet etterspørsel og for de fleste regioner. Produksjonen er fortsatt svakest for oljeindustrien og på Sørvestlandet, men det er klare tegn til bedring også her. Nettverket underbygger at norsk økonomi er i bedring, og er et argument for at Norges Bank er ferdige med å kutte renten, skriver hun i en kommentar.

– På rentemøtet i juni vil Norges Bank kanskje heve rentebanen for i år og neste år noe, slik at banen indikerer en mindre sannsynlighet for rentekutt, avslutter hun.

Advarsel

Handelsbanken Capital Markets og senioranalytiker Marius Gonsholt Hov advarer mot å frikoble dagens rapport fra trendene vi har sett den siste tiden.

– Vekstmomentet er i høy grad støttet av offentlig forbruk, så vel som boligmarkedet. Rommet for en ytterligere økning i bruken av (olje)inntekter er mer begrenset, og boligmarkedet har allerede begynt å kjøle seg ned; noe som kan dempe byggeaktiviteten i neste runde, skriver han i en «fast comment».

Les også:  Nye personvernregler følger med strenge sanksjoner

Saken er opprinnelig publisert på Hegnar.no

Sammenlign forsikringer

Få tilbud - spar penger

Samle smålån

Få lavere rente på smålån og kredittgjeld.

Tjenesten er gratis og uforpliktende.

Eksempel eff.rente 15,84%, 65000, o/5 år, etabl.geb. 950,-, Totalt: 92334

Start her
i samarbeid med Tjenestetorget

Sammenlign alle kredittkort i Norge

Kredittkort.com i samarbeid med Kredittkort.com

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden