Meny

Staten med 26 milliarder i underskudd i første kvartal

Finansminister Siv Jensen (Frp) Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens inntekter økte med 8 milliarder kroner i første kvartal i år, men utgiftene økte enda mer. Fasiten ble et underskudd på 26 milliarder kroner.

Årsaken til underskuddet er økte utgifter – først og fremst fordi overføringene til helseforetakene og Bane Nor økte kraftig – med hele 11 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Overføringene til helseforetakene og statens jernbaneinfrastrukturforetak sto for 33 av den samlede utgiftsøkningen på 34 milliarder kroner fra første kvartal i fjor.

Bane Nor har ansvaret for utbygging, drift og vedlikehold av jernbanenettet. Statens utgifter til disse oppgavene framkommer ikke lenger i statsregnskapet, men framkommer som overføringer til Bane Nor.

Statens inntekter steg med 8 milliarder kroner i første kvartal, sammenlignet med første kvartal i fjor.

Statens samlede utgifter var på 342 milliarder kroner i første kvartal, mens inntektene beløp seg til 316 milliarder kroner.

Det er fjerde kvartal på rad at statsregnskapet viser underskudd. Overskuddene har vært fallende omtrent siden Solberg-regjeringen tiltrådte, og bikket over i rødt for første gang på 20 år i andre kvartal i fjor.

Underskudd i statsregnskapet dekkes inn med overføringer fra oljefondet.

Aktuelt:

Oljefondet i all-time high

Oljefond-selskap ga lysskye lån til Mosambik

Privatøkonomi
Populært