Globalisert kriminell økonomi truer verdensordenen

Kriminelle nettverk og terrororganisasjoner har de siste årene blitt tettere vevd sammen og opererer nå i stadig tettere samarbeid med stater, hevdes det i en ny rapport.
Kriminelle nettverk og terrororganisasjoner har de siste årene blitt tettere vevd sammen og opererer nå i stadig tettere samarbeid med stater, hevdes det i en ny rapport. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den internasjonale organiserte kriminelle økonomien kan være på størrelse med USAs økonomi, og undergraver demokrati og utvikling, hevdes det i ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi står overfor en eksistensiell trussel mot det jeg i min oppvekst kalte den moderne sivilisasjon. Den handler ikke om atomkrig eller terrorister som styrter fly i skyskrapere, men om et kreftlignende økosystem basert på kriminell virksomhet og ekstrem vold, sier forskningsdirektør ved National Defence University, Michael Miklaucic, til NTB.

Han er redaktør for rapporten som handler om utsiktene til en verden uten orden: «Beyond Convergence: A World Without Order» som er laget i samarbeid med det globale initiativet mot overnasjonal organisert kriminalitet – The Global Initiative against transnational organized crime.

Kriminelle metoder

I rapporten tegnes et dystert bilde av hvordan internasjonale kriminelle nettverk og terrororganisasjoner ikke bare er på frammarsj, men i stadig større grad samarbeider med statsaktører.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det siste tiåret har vi sett en enestående vekst i samhandlingen mellom ulovlige nettverk og en framvekst av hybridorganisasjoner som benytter metodene til terrorister og kriminelle., skriver Miklaucic i forordet til rapporten.

Les også: Med bistandsblikket mot sårbare stater

Dysfunksjonelle stater

Nærmere en tredel av FNs medlemsland får alarmerende dårlig score i en indeks over svake stater, The fund for peace og Foreign Policys «Fragile State Index». Statene mister kontroll over sine egne landområder og er ikke i stand til å yte egne innbyggere grunnleggende servicetilbud.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg frykter at vi vil se flere dysfunksjonelle stater der maktvakuumet fylles av internasjonale kriminelle organisasjoner. Vi ser det i land som Bangladesh, Pakistan, Afghanistan og Somalia, sier Miklaucic til NTB.

forskningsdirektør ved National Defence University, Michael Miklaucic, er bekymret.
forskningsdirektør ved National Defence University, Michael Miklaucic, er bekymret.

Rapporten beskriver også sammenbruddet i flere latinamerikanske land der kriminelle infiltrerer de statlige strukturene, kupper politiske prosesser og tar kontroll over statlige tjenester.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rettssikkerhetens sammenbrudd i land som Mexico, Venezuela, Guatemala og El Salvador har ført til skyhøye drapstall og kriminell vold. Myndighetene har bidratt til framvekst av borgervern, utløst bandekriger og en utbredt straffrihet for voldshandlinger, heter det i rapporten.

Les også: Brende: – Verdensordenen kan slå sprekker

Enorme inntekter

I rapporten «Beyond Convergence: A World Without Order» presenteres anslag som antyder at den internasjonale organiserte kriminelle økonomien årlig skaper inntekter på mellom 2.000 og 22.000 milliarder (2-22 billioner) dollar i året.

– Estimatet spriker så mye fordi det baserer seg på mange og ulike lokale kilder som ekstrapoleres til globale tall, sier rapportredaktøren.

Les også: Gorbatsjov: – Ser ut som om verden forbereder seg på krig

Cyberangrep

Men uansett om den kriminelle profitten ligger i laveste del av anslaget, utgjør den likevel 2 prosent av verdensøkonomien. De store inntektene gjør kriminelle og terrororganisasjoner i stand til å kjøpe bedre og mer avanserte våpen enn statene de opererer i.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De har også midler til å kjøpe de beste advokatene, regnskapsfolkene og de beste dataprogrammererne til å gjennomføre cyberangrep. I forrige uke ble 300.000 datamaskiner verden over infisert i av viruset «The WannaCry» som er lett å sette i omløp med de ressursene de kriminelle rår over, sier Miklaucic.

Les også: Hackeravsløringene: – folk flest er ikke et mål for CIA

Kvalitativ ny trussel

Hvis den kriminelle økonomien har et omfang som ligger i den øvre delen av estimatene i rapporten, er den på størrelse med den amerikanske økonomien.

– Noen vil hevde at vi i alle år har levd med organisert kriminalitet. Men den har nå nådd et nivå som gjør at den utgjør en kvalitativ ny trussel som ikke er like åpenbar. Det at visse stater også aktivt deltar i denne virksomheten, gjør det ekstra bekymringsfylt sier Michael Miklaucic.