Ny skattefeide mellom Ap og Frp

Finansminister Siv Jensen (Frp) måtte svare for eget partis skatteløfter under den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag.
Finansminister Siv Jensen (Frp) måtte svare for eget partis skatteløfter under den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frps skatteløfter innebærer at landets rikeste får 6.125 ganger mer i skattekutt enn folk flest, ifølge Arbeiderpartiet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aps Tore Hagebakken slo i Stortingets spørretime onsdag fast at Frp går til valg på 50 milliarder kroner i skatte- og avgiftskutt i neste periode.

Deretter la han fram regnestykket som får Ap til å steile:

– Landets rikeste skal få 2.076.600 kroner hver i snitt i skattekutt dersom Frp får bestemme. Hva så med de 94 prosentene som har under 5 millioner kroner i formue? Jo, de skal få 340 kroner hver i skattekutt i snitt, sa Hagebakken.

Slo tilbake

Finansminister Siv Jensen (Frp) gikk ikke god for Aps regnestykke, som baserer seg på et svar på et skriftlig spørsmål som Jensen selv har gitt Stortinget.

I stedet slo hun tilbake med et motangrep mot Aps egen skattepolitikk.

– Her er det mye falsk omsorg fra Arbeiderpartiets side. Hvis Ap er så opptatt av gjennomsnittlige skattytere, så burde ikke partiet gå til valg på å skjerpe skattene med 15 milliarder kroner, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Jensen måtte svare for egen lønnsvekst i Stortinget

Eiendomsskatt

Hagebakken mener at Frp i likhet med Høyre er blitt et parti for «den rikeste eliten» og beskyldte regjeringen for å gjøre rikinger til nullskatteytere.

– Det er et faktum at vi har redusert skatter og avgifter med 21 milliarder kroner. Men det aller meste har kommet vanlige familier til gode, framholdt Jensen, som igjen gikk til motangrep ved å vise til den kommunale eiendomsskatten.

– Ap har vist sitt sanne ansikt ved å innføre og høyne eiendomsskatten i en lang rekke kommuner. Folk sier de må ta barna ut av barnehagen for å få råd til å betale den, sa Jensen.

Les også:

Pensjonister må betale 1,3 milliarder med Aps skatteplan

Jensen til angrep på Støre: – Ap kan ikke kalle seg et parti for arbeidere

Jensen vil bli sittende til hun kastes

Siv Jensen: – Innvandrere skal ikke leve av skattebetalerne