Moody's nedjusterer kredittvurdering av Kina

Kinas president Xi Jinping
Kinas president Xi Jinping Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bekymring for Kinas gjeld gjør at byrået Moody's kutter sin kredittvurdering for landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig med at kredittvurderingen reduseres fra Aa3 til A1, endrer Moody's også sine forventninger fra «negativ» til «stabil». A1 plasserer landet i det øvre mellomsjiktet av investeringsverdighet og er fortsatt et godt stykke unna såkalt søppelstatus.

Selskapet, som er et av de tre store globale kredittvurderingsbyråene, venter at Kinas gjeld kommer til å fortsette å øke i årene som kommer. Til neste år tror Moody's at den samlede gjelden vil være på 40 prosent av brutto nasjonalprodukt.

Moody's endring bidro til at hovedindeksen på de kinesiske børsene i Shanghai og Shenzhen falt. Composite-indeksen i Shanghai falt 0,6 prosent. Også i Hongkong var markedet påvirket, men i mindre grad. Der falt Hang Seng-indeksen 0,1 prosent.

Det er første gang på nesten tre tiår at Kinas kredittvurdering blir nedjustert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Beslutningen kommer etter at Beijing har nedjustert vekstmålet for i år fra 6,7 prosent til 6,5 prosent, noe som i et vestlig land ville ha vært svært bra, men som for Kina innebærer den laveste vekstraten siden 1990.

Finansdepartementet i Beijing avviser Moody's argumenter. De mener Moody's har benyttet unøyaktige metoder for å fastslå risikoen som landets økonomi står overfor.

– Moody's har overvurdert vanskelighetene som den kinesiske økonomien står overfor, heter det i en uttalelse fra Beijing.