Ny måling viser sterkere vekst i norsk økonomi

Foto: scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny måte å måle den samlede økonomiske aktiviteten på, viser at veksten i norsk økonomi akkurat nå skyter ytterligere fart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye aktivitetsindeksen FNI viser at veksten har tatt seg betydelig opp så langt i andre kvartal sammenlignet med årets første kvartal, skriver Dagens Næringsliv.

FNI-indeksen (Financial News Index) er utviklet av forskere ved Centre for Applied Macro and Petroleum Economics (Camp) på Handelshøyskolen BI og publiseres i samarbeid med medieovervåkningsselskapet Retriever.

Indeksen viser at norsk fastlandsøkonomi er på god vei oppover igjen. Den samlede aktiviteten i økonomien måles ved brutto nasjonalproduktet (BNP).

Mens den offisielle BNP-målingen for Norge først publiseres i Statistisk sentralbyrås kvartalsvise nasjonalregnskap rundt én og en halv måned etter at kvartalet er avsluttet, måler FNI-indeksen utviklingen i BNP på daglig basis.

Den såkalte sanntidsindikatoren er basert på tekstanalyser av daglige nyhetsartikler i utvalgte norske aviser.

–Nyhetsstrømmen så langt tyder på at veksten blir høyere enn i første kvartal, sier professor Hilde C. Bjørnland, som leder Camp-senteret ved BI.