Oljepengebruken rett til værs under Jensen og Solberg

<p>Erna Solberg og Siv Jensen får kritikk for den rekordhøye oljepengebruken</p>
Erna Solberg og Siv Jensen får kritikk for den rekordhøye oljepengebruken Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Oljepengebruken har økt med 60 prosent under den sittende regjeringen. Slik kan det ikke fortsette, mener økonomiprofessor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Dagens Næringsliv øker oljepengebruken i Norge med Erna Solberg (H) ved roret åtte ganger fortere enn den økonomiske veksten i landet. I snitt har oljepengebruken økt med 12,5 prosent per år de fire siste årene. I samme periode har norsk fastlandsøkonomi i snitt vokst med 1,6 prosent per år.

Sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, mener regjeringen må slutte med den voldsomme oljepengebruken:

Øystein Dørum Foto: Arne Ove Bergo / Dagsavisen
Øystein Dørum Foto: Arne Ove Bergo / Dagsavisen

– Regjeringen har nå økt oljepengebruken med 20 milliarder i år. Det er seks til sju ganger mer enn hva fremtidige regjeringen kan gjøre i et normalår. 2017 må bli siste året med så kraftige økninger i oljepengebruken, sier sjeføkonom Øystein Dørum i NHO til Nettavisen.

I regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett legger finansminister Siv Jensen (Frp) opp til å bruke 220,9 milliarder oljekroner i år, en økning på mer enn 20 milliarder kroner sammenlignet med fjorårets bruk.

– Regjeringen har økt pengebruken enormt, sier professor Ragnar Torvik ved institutt for samfunnsøkonomi ved NTNU til avisen.

Finansminister Siv Jensen (Frp) har i forslag til revidert nasjonalbudsjett redusert bruken med 4,7 milliarder kroner sammenlignet med det opprinnelige budsjettforslaget. Torvik mener det burde vært redusert enda mer.

Økonomiprofessor Steinar Holden Foto: Universitetet i Oslo
Økonomiprofessor Steinar Holden Foto: Universitetet i Oslo

– I starten sa man at man måtte bruke penger fordi økonomien gikk dårlig. Speilbildet av det burde være at man kutter ned ganske mye på bruken når det går bra. Men nå sier man at økonomien går bra, samtidig som man øker oljepengebruken, sier han.

Professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo, Steinar Holden, advarer mot kraftig vekst.

– Nå er vi er kommet opp på et svært høyt nivå for bruk av oljepenger, så utgangspunktet fremover vil være en mer beskjeden vekst i oljepengebruken, sier han til Nettavisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden