Oslo kommune sikrer seg arvesølvet – overtar Hafslund

Byrådsleder Raymond Johansen og byråd for næring og eierskap Geir Lippestad presenterte avtalen med finske Fortum om oppkjøp av Hafslund onsdag formiddag.
Byrådsleder Raymond Johansen og byråd for næring og eierskap Geir Lippestad presenterte avtalen med finske Fortum om oppkjøp av Hafslund onsdag formiddag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo kommune sikrer seg eierskap over Hafslunds strømnett og kraftproduksjon. – Vi får kontroll over selve arvesølvet, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er den mest omfattende avtalen byrådet har jobbet med. Det er den største krafttransaksjonen som noen gang er gjennomført i Norge, fastslo en tydelig stolt byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på en pressekonferanse i rådhuset onsdag formiddag.

– Avtalen gir Oslo kommune kontroll over selve arvesølvet, som vil bidra til å sikre inntektene til Oslos innbyggere i generasjoner fremover, legger han til.

Finansierer seg selv

I dag eier Oslo kommune 53,7 prosent av Hafslund, mens det finske energiselskapet Fortums eierandel er 34,3 prosent. Byrådets forslag innebærer i korte trekk at Oslo kommune tar Hafslund av børs. Deretter kjøper Oslo kommune ut Fortum, og til sist innløses minoritetsaksjonærene.

– Dette er den største handelen innenfor kraft noensinne. Transaksjonen finansierer seg selv ved at prisen Oslo kommune må betale dekkes inn av salget av eiendeler til Fortum, sier byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortum blir altså med videre. Avtalen innebærer at Oslo kommune får full kontroll over nettselskapet og 90 prosent eierskap i Hafslunds produksjon av vannkraft. Fortum overtar på sin side hele delen som primært driver med strømsalg. Deretter blir Oslo kommune og Fortum likeverdige eiere av Varme, som slås sammen med Klemetsrudanlegget AS.

I tillegg blir Hafslund Produksjon et datterselskap av Oslo kommunes heleide kraftselskap E-CO energi. Dette blir Norges nest største nettselskap i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stabile inntekter

– Godt eierskap krever mer enn å sitte stille. Vi skal ikke bare beskytte, men også videreutvikle kommunens eierskap. Denne avtalen er en svært god løsning for Oslo kommunes innbyggere, klimamålene og fremtidige generasjoner, framholder Raymond Johansen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Han understreker at offentlig eierskap over evigvarende naturressurser og viktig infrastruktur, samt rendyrkingen av Hafslund som et heleid nettselskap, er en helt sentral målsetting for byrådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

At Fortum overtar alt som har med strømsalg å gjøre, skyldes at dette ikke er en naturlig oppgave for Oslo kommune, sier Johansen.

– Med denne avtalen sikrer vi offentlig eierskap til arvesølvet i kraftsektoren, stabile inntekter fremover, og får en strategisk partner som vil bidra til det grønne skiftet i Oslo, sier Johansen.

Aksjehopp

På Oslo Børs hoppet Hafslunds A- og B-aksjer begge opp over 11 prosent etter nyheten om avtalen onsdag formiddag. Bakgrunnen for børshoppet er trolig kommunens tilbud på 100 kroner per aksje, minus utbetalt utbytte for 2017. Tirsdag var aksjeverdien 85,25 og 85,5 kroner per aksje.

Gjennomføringen av transaksjonen og forpliktelsene er betinget av godkjenning av bystyret og konkurransemyndighetene i Norge, Sverige og Finland, i tillegg til Olje- og energidepartementet.

Tidsplanen for overtakelsen av Hafslund starter med forventet godkjenning i kraftselskapets styre 16. mai og av den ekstraordinære generalforsamlingen rundt 19. juni. Bystyret ventes å stemme over transaksjonen 14. juni, mens myndighetenes godkjenning også forventes å være på plass i andre halvdel av juni.

Tilbudet er planlagt fremsatt 1. juli, med en akseptperiode på fire uker. Oppgjøret vil skje rundt 1. august og gjennomføringen er ventet å skje i løpet av tredje kvartal.