Vi går inn i en viktig makrouke

Markedet tror ikke Geert Wilders vil komme til makten i Nederland.
Markedet tror ikke Geert Wilders vil komme til makten i Nederland. Foto: Muhammed Muheisen / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er valg i Nederland. Dette er også den store rentemøteuken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag har hovedstyret i Norges Bank rentemøte der sentralbanksjef Øystein Olsen legger fram pengepolitisk rapport.

Men det er ikke det eneste som skjer i makrobildet denne uken.

USAs sentralbank FED kommer med sin rentebeslutning førstkommende onsdag. I tillegg er det knyttet stor spenning til hvordan høyrepopulisten Geert Wilders sitt Frihetspartiet kommer ut av det nederlandske valget 15. mars.

Les også: Nordea: Norsk økonomi på bedringens vei

Tror ikke på rentekutt

Fredag kom nye inflasjonstall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Rapporten viser at kjerneinflasjonen avtok betydelig mer enn ventet.

I en morgenrapport skriver DNB Markets at «vi tror likevel ikke den lave inflasjonen vil føre til at Norges Banks hovedstyre vil vurdere å senke renten. Det er flere grunner til det».

DNB Markets viser til at pengepolitisk rapport fra desember viser at Norges Bank legger stor vekt på usikkerheten knyttet til den sterke oppgangen i boligmarkedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«I tillegg har det blitt kommunisert at det skal mer til for at renten senkes ytterligere siden nivået allerede er svært lavt. Og det har også kommet indikasjoner siden forrige rentemøte på at utviklingen i norsk økonomi utvikler seg i positiv retning».

DNB tror imidlertid inflasjonstallene vil få betydning for rentebanen, altså Norges Banks spådom om renteutviklingen, og at sentralbanken trolig vurdere å holde rentebanen uendret framfor å heve den.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dyrere mat og møbler trakk opp konsumprisindeksen

Trolig renteoppgang i USA

DNB Markets tror den amerikanske sentralbanken FED vil komme til å skru opp styringsrenten. Rentebeslutningen kommer onsdag kveld. Årsaken til dette er hovedsakelig en positiv utvikling i sysselsettingen i USA.

Erik Bruce, seniorøkonom i Nordea, er enig.

– Alt annet ville være en stor overraskelse, særlig etter de sterke tallene på fredag. Men det er signalene fremover man lurer litt på, dersom dette er starten på en raskere renteøkning, sier han til E24.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror FED muligens kommer til å heve renten fire ganger i år.

Les også: Svenskene har i gjennomsnitt tapt 11.000 kroner på å velge feil konto

Valget i Nederland

Onsdag går nederlenderne til valgurnene, og mange tror Geert Wilders vil gjøre det bra.

«Geert Wilders Frihetspartiet er ventet å få høy oppslutning i valget og antagelig bli det største partiet. Men mangel på samarbeidspartnere vil likevel gjøre at han ikke blir statsminister etter valget», skriver DNB Markets.

Til tross for både brexit og valgseier til Donald Trump i USA, er ikke Bruce bekymret:

– Jeg tror markedene går ut fra at Wilders ikke har mulighet til å få til det han vil, altså folkeavstemning om EU-medlemskap, sier han til E24.

Tirsdag kommer det også månedsrapporter fra Opec og IEA, samt inflasjonstall fra Sverige. Det kommer også rentebeslutnigner fra Japan, Sveits og Storbritannia torsdag. I tillegg offentliggjøres handelsbalansen for eurosonen på fredag.