Kinas statsminister advarer om store økonomiske utfordringer

Statsminister Li Keqiang under åpningen av Folkekongressens møte i Beijing søndag. Pang Xinglei / Xinhua / AP / NTB scanpix
Statsminister Li Keqiang under åpningen av Folkekongressens møte i Beijing søndag. Pang Xinglei / Xinhua / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kinesiske statsministeren Li Keqiang advarte om alvorlige økonomiske problemer i sin tale under åpningen av Folkekongressen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Kinas nasjonale folkekongress:

* Formelt sett Kinas øverste statsorgan og lovgivende forsamling.

* Består av rundt 3.000 representanter.

* Valgt for en femårsperiode av representanter for de lokale folkekongressene i Kinas regioner.

* Årets sesjon begynte søndag og varer i ti dager.

* Hvert femte år velger forsamlingen Kinas president, visepresident, statsminister og personer til andre ledende stillinger. Dette skjedde sist i 2013.

* Når Folkekongressen ikke er samlet, er det en fast komité på rundt 150 representanter som ivaretar mange av dens oppgaver.

* Folkekongressen er tradisjonelt blitt oppfattet som en ren formalitet som vedtar beslutninger som allerede er tatt av Kinas kommunistparti.

* Siden 1990-tallet har imidlertid forsamlingen utviklet seg til et forum for diskusjoner om Kinas framtidige politiske retning. Økonomi har stått høyt på agendaen de siste årene.

Kilde: NTB

– Det siste året har Kinas utvikling stått overfor alvorlige utfordringer forårsaket av en lang rekke problemer og sammenknyttede risikomomenter og farer både hjemme og i utlandet, sa Li.

Landet tar sikte på en økonomisk vekst på 6,5 prosent i år – eller høyere, om det er mulig. Målsettingen er mindre ambisiøs enn ventet og tyder på at myndighetene venter fortsatt lavere vekst.

Statsministeren lovet også å jobbe enda hardere for å redusere forurensingen i Kina.

– Vi skal gjøre himmelen blå igjen, sa Li under åpningen av Folkekongressens årlige møte søndag.

Les også: Kina øker forsvarsbudsjettet med 7 prosent

Høy gjeld

Nesten 3.000 delegater deltar på møtet, som varer i ti dager. Folkekongressen er Kinas nasjonalforsamling og formelt landets øverste politiske organ. I praksis pleier forsamlingen å bekrefte beslutninger som allerede er tatt av Kommunistpartiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant de økonomiske utfordringene Kina står overfor, er et opphetet boligmarked og mye gjeld. Samtidig er landet inne i en stor omstilling hvor myndighetene prøver å gjøre økonomien mindre avhengig av eksport.

– Vi vil sørge for orden i finanssektoren og bygge en brannmur mot finansiell risiko, sa Li.

Talen under åpningen av Folkekongressens sesjon kan sammenlignes med presidentens tale om rikets tilstand i USA. Viktige målsettinger både for økonomien og andre politiske områder presenteres her.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Russland og Kina la ned veto mot Syria-sanksjoner

– Mindre globalisering

USAs nye president Donald Trump har mange ganger kritisert Kina og truet med innføring av høye tollsatser på kinesiske varer.

Imidlertid har Trump sluttet med å snakke om mulige endringer i USAs Taiwan-politikk, trolig til stor lettelse for regjeringen i Beijing.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin tale sa Li at det er vanskelig å vite hvilke politiske veivalg verdens økonomiske stormakter vil ta. Faktorer som kan forårsake «ustabilitet og usikkerhet», er blitt tydeligere.

– Trenden i retning av mindre globalisering og mer proteksjonisme er blitt sterkere, sa statsministeren.

Les også: Kinesiske lønninger nærmer seg de søreuropeiske

Grønn satsing

I fjor var den økonomiske veksten i Kina på 6,7 prosent, ifølge myndighetenes tall. Dette var den laveste veksttakten på flere tiår.

Samtidig som myndighetene prøver å holde veksten oppe, står klima- og miljøtiltak høyt på agendaen.

Under åpningen av Folkekongressen var det blå himmel over Beijing. Men svært ofte er den kinesiske hovedstaden dekket av et tykt lag med helseskadelig luftforurensning. Klarværet søndag skyldtes både en kraftig nordavind og myndighetenes beslutning om å midlertidig stenge flere fabrikker for å bedre forholdene for de mange tilreisende delegatene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Li lover både å fortsette Kinas kraftige satsing på fornybar energi og å oppgradere landets kullkraftverk så de blir mer effektive. Produksjonskapasiteten i stålindustrien skal kuttes med 150 millioner tonn – både for å fjerne overkapasitet og redusere forurensning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Guangzhou - Kinas økonomiske hurtigtog

Viktig partimøte

Kinas kommunistparti skal holde et svært viktig møte senere i år, og beslutningene her blir høyst sannsynlig viktigere enn dem som fattes under Folkekongressen.

Under partimøtet ventes det store utskiftninger i den stående komiteen til partiets politbyrå, som reelt sett er Kinas mektigste politiske organ. I tillegg kan president Xi Jinping gi signaler om hvorvidt han akter å beholde makten lenger enn ti år. Tidligere har ikke kinesiske statsledere pleid å bli sittende lenger enn dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen regner med at forsvarsbudsjettet vil vokse med 7 prosent i år. Dette er lavere enn de to siste årene, trolig som et resultat at hele økonomien vokser langsommere.

Kinas forsvarsbudsjett er verdens nest største og tilsvarer en sum på 1.230 milliarder kroner. Likevel ligger landet langt bak USA, hvor Donald Trump ønsker å bruke 5.560 milliarder kroner på forsvar neste år.