Meny

Økonomisk usikkerhet vil prege Kinas folkekongress

Folkekongressens møte begynner med en tale av statsminister Li Keqiang søndag. Her vil han presentere regjeringens mål for Kinas økonomiske vekst i 2017. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Risikoen for større økonomiske problemer i Kina vil trolig prege diskusjonene når Folkekongressen samles i helgen.

Om lag 3.000 representanter deltar på Folkekongressens årlige møte i Folkets store hall i Beijing.

Offisielt er forsamlingen Kinas øverste politisk organ, men i praksis består virksomheten hovedsakelig i å strø sand på beslutninger tatt av Kommunistpartiet. Folkekongressen kan likevel gi en viktig pekepinn om landets politiske utviklingen.

I år blir møtet etter alt å dømme preget av økonomiske utfordringer, på samme måte som i fjor.

– Vi forventer at møtet vil bekrefte en politisk endring i retning av håndtering av risiko, og bort fra underbygging av kortsiktig vekst, heter det i en rapport fra selskapet Capital Economics.

Et opphetet boligmarked og høy gjeld har i årevis vært en kilde til økonomisk bekymring i Kina. Samtidig er landet inne i en stor omstilling hvor myndighetene prøver å gjøre økonomien mindre avhengig av eksport.

Valget av Donald Trump i USA vil garantert også bli tema for diskusjoner under møtet som starter søndag. Trump har truet med å innføre høye tollsatser på kinesiske varer – noe som potensielt kan utløse handelskrig mellom landene.

Senere i år skal Kommunistpartiet holde et svært viktig møte. Her ventes det store utskiftninger i politbyråets stående komité – som reelt sett er Kinas mektigste politiske organ.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært