Venter nøktern optimisme fra Norges Bank

Sentralbanksjef Øystein Olsen fotografert dagen før årstalen for 2017, i Norges Bank sine lokaler i Oslo.
Sentralbanksjef Øystein Olsen fotografert dagen før årstalen for 2017, i Norges Bank sine lokaler i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Torsdag holder sentralbanksjefen sin årlige tale. – Norge har greid seg bra gjennom en periode med lave oljepriser, men rentenivået kan gi utfordringer, sier sjeføkonom i Nordea Kjetil Olsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag klokken 18 holder sentralbanksjef Øystein Olsen sin årlige tale. Talen er en anledning for sjefen i Norges Bank til å sette dagsorden i den norske samfunnsdebatten.

– Til daglig holder han seg stort sett til å kommentere mer snevre tema knyttet til sentralbankens virkefelt. Under talen er hele den politiske eliten og næringslivet samlet, sier sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen, til ABC Nyheter.

Under årstalen gir sentralbanksjefen opp status og kommer med betraktninger om utviklingen og utfordringer fremover.

– Han har ikke formelle begrensninger på hva han kan si ellers i året, men årstalen er en tradisjon, sier Nordea-økonomen.

Brexit og Trump

Han tror den internasjonale utviklingen vil stå på agendaen, ikke minst britenes farvel til EU og valget av Trump i USA.

Ringvirkningene av britenes «Brexit» fra EU vil kunne merkes også på norsk økonomi. Foto: Frank Augstein / AP
Ringvirkningene av britenes «Brexit» fra EU vil kunne merkes også på norsk økonomi. Foto: Frank Augstein / AP

– I år kommer det også viktige europeiske valg, med antiglobaliseringskrefter og populisme. Det er naturlig at sentralbanksjefen vil ha med noen refleksjoner om dette, sier Olsen.

– Norge er som liten, åpen, og ressursrik økonomi avhengig av åpent vare- og tjenestebytte med omverdenen. Det har tjent oss ekstremt godt gjennom historien, sier han.

Olsen uttrykte bekymring for at store land blir mer «seg selv nok» i et intervju med ABC Nyheter før jul. Les ABC Nyheters romjulsintervju med sentralbanksjefen: – Det vi trenger minst er negative overraskelser

Mer optimisme

Blant hjemlige tema må Øystein Olsen som sentralbanksjef si noe om rentepolitikken. Siden fjorårets tale har samfunnet og økonomene fått klare bekreftelser på at ting har snudd i norsk økonomi, forteller sjeføkonomen i Nordea:

Oljeprisene er helt avgjørende for utviklingen av norsk økonomi. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Oljeprisene er helt avgjørende for utviklingen av norsk økonomi. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Vi har greid oss veldig bra gjennom en vanskelig periode med lave oljepriser. Jeg vil tippe sentralbanksjefen langt på vei vil fastslå dette, og at det økonomisk-politiske rammeverket vårt har gjort oss i stand til å takle oljeprisfallet, og nedturen i oljerelatert virksomhet som fulgte av det, sier han.

Optimismen brer seg også blant norske forbrukere, ifølge en fersk måling fra Finans Norge. Nordmenn ser lysere på utsiktene både for egen lommebok og landets økonomi.

Les også: Flere tror på oppgang i norsk økonomi

Stemingsskifte også i «olje-fylkene»

Ved Olsens årstale i fjor var oljeprisen svært lav, og det var mer usikkerhet om norsk økonomi. Finans Norge mener i sin måling nå også å spore et stemningsskifte i den delen av landet som har vært hardest rammet av oljenedturen.

Sjeføkonom i Nordea Kjetil Olsen. Foto: Nordea.
Sjeføkonom i Nordea Kjetil Olsen. Foto: Nordea.

– Likevel vil nok sentralbanksjefen også peke på utfordringene ved en lav rente, som gjeldsoppbygging og boligpriser. Jeg tror han vil forsvare de nødvendige rentekuttene som har vært gjort, men peke på bivirkningene. Man kan neppe vente flere rentekutt nå, sier Kjetil Olsen.

Lav rente kan føre til gjeldsoppbygging, ikke minst privat. Eiendom Norge målte i januar en årsvekst på hele 23 prosent på boligprisene i Oslo.

– Dermed stiger gjeldsgraden for norske husholdninger, og de blir mindre robuste ved forstyrrelser som inntektsbortfall, arbeidsledighet, renteoppgang, og eventuelt fall i boligprisene. Man må ta høyde for at også boligprisene kan falle, sier Nordea-økonomen.

Det er gjort en del tiltak fra myndighetenes side for å forebygge eventuelt fall i boligprisene, eller økt rente.

– Boliglånsforskriften er ytterligere strammet til. I tillegg til at man normalt må stille med 15 prosent av kjøpesummen i egenkapital og tåle en fem prosentpoengs renteoppgang får man nå heller ikke låne mer enn 5 ganger brutto inntekt, sier Olsen i Nordea.

Les også: – Regjeringen vil flytte hundrevis av arbeidsplasser ut av Oslo

– Rentekuttene fungerte

– Rentekuttene kom som følge av de lave oljeprisene, og var et effektivt stimuleringstiltak. Kuttene har også bidratt til en svekkelse av krona, et viktig konkurransefortrinn for eksportnæringen og øvrig næringsliv utsatt for internasjonal konkurranse, sier Olsen.

Norges Bank har også ansvar for utstedelse av pengesedler i Norge. Her fra presentasjonen av nye sedler i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Norges Bank har også ansvar for utstedelse av pengesedler i Norge. Her fra presentasjonen av nye sedler i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I omtalen av norsk økonomisk utvikling forventer sjeføkonomen at sentralbanksjefen også vil ta opp politikernes bruk av oljepenger. I 2015 var rådet hans å ikke «tøye strikken lenger» når det gjaldt bruk av penger fra oljefondet. I fjor slo han fast at det over tid ikke er en farbar vei å øke pengebruken, skriver NTB i en analyse.

–Når norsk økonomi har klart seg gjennom en tøff periode er det kanskje på tide å tenke mer langsiktig, og dempe veksten i pengebruken. Men det blir neppe et hovedpoeng i talen, fordi han har sagt klart fra om dette før, sier Olsen i Nordea.

Norges Bank forvalter også Statens pensjonsfond utland («oljefondet»). Det jobbes nå med et nytt lovforslag hva slags styringsform oljefondet skal ha, og om hovedstyret i Norges Bank skal få hovedansvar for dette, eller om det skal deles opp.

– Det er mulig han vil ta opp dette under talen, sier Olsen.

Les også: Skjerpede Nav-krav kan gi milliardsparing

Ta større sjanser med oljefondet?

Et utvalg har sett på aksjesammensetningen i oljefondet, og Norges Bank har gitt et høringssvar der de støtter noe høyere andel aksjer og noe færre obligasjoner i porteføljen.

Det knytter seg alltid interesse til den ellers ordknappe sentralbanksjefens årlige tale. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Det knytter seg alltid interesse til den ellers ordknappe sentralbanksjefens årlige tale. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Argumentet er at det blir stadig mindre olje i bakken. Jo mer man flytter fra olje til en diversifisert finansiell formue, dess sikrere blir den samlede formuen. Man kan dermed kan ta høyere risiko i selve oljefondet, sier Kjetil Olsen.

Han forventer at sentralbanksjefen vil mane regjeringen til å ta mer langsiktige hensyn «enn tilfellet var for eksempel i fjor»:

– Man må hele tiden balansere de kortsiktige hensynene mot de langsiktige i den økonomiske politikken.

Sentralbanksjefens tale holdes i Speilhallen i Norges Bank torsdag kveld. Siden er det middag for inviterte gjester på Grand Hotel.

Les også:

Disse egenskapene må du ha for å bli en god leder

Personvernpolicy