Visesentralbanksjefen: – Publikums tillit til pengenes verdi er avgjørende

Visesentralbanksjef Jon Nicolaisen mener tillit til penger ikke vil bli mindre viktig i framtiden.
Visesentralbanksjef Jon Nicolaisen mener tillit til penger ikke vil bli mindre viktig i framtiden. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Bank vurderer å innføre elektroniske sentralbankpenger. Arbeidet har pågått siden høsten 2016.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er det omtrent 50 milliarder kroner sedler og mynt i omløp, noe som tilsvarer seks prosent av den samlede verdien av betalingsmidler norske forbrukere disponerer.

Ifølge Norges Bank er beholdningen av sedler og mynt ganske konstant i Norge, til tross for en sterk økning i kortbruken.

Høsten 2016 begynte Norges Bank å utrede muligheten for å innføre elektroniske sentralbankpenger.

– I dag er det kontanter som er sentralbankpenger for privatpersoner og bedrifter. Et spørsmål som Norges Bank og mange andre sentralbanker nå vurderer, er om de også skal kunne ha elektroniske fordringer på sentralbanken. I Norge og flere andre land har nok spørsmålet blitt aktualisert av at kontantbruken har falt, sier visesentralbanksjef Jon Nicolaisen til ABC Nyheter.

Bakgrunn: Norges Bank vurderer nye e-penger

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Penger i en annen form

Han forklarer at Norges Bank har som utgangspunkt at publikum også i fremtiden bør ha muligheten til å velge mellom kontopenger og sentralbankpenger.

– Fallende bruk av fysiske kontanter kan i seg selv skape et behov for sentralbankpenger i en annen form, sier Nicolaisen.

Nicolaisen understreker at det er viktig at også neste generasjon har tillit til pengenes verdi:

– Publikums tillit til pengenes verdi er avgjørende for at de skal kunne fungere etter hensikten. Gjennom historien er tillit til pengene oppnådd på ulike måter. I moderne tid har sentralbanken sørget for den tilliten, og er navet i betalingssystemet. Tillit til pengenes verdi blir neppe mindre viktig i fremtiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvorfor er det et behov for elektroniske penger?

– Det ligger i vårt mandat å fremme et effektivt betalingssystem. Vi vil undersøke nærmere om elektroniske sentralbankpenger kan gi et bidrag i så måte, sier Nicolaisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les intervju med Øystein Olsen: – Det vi trenger minst er negative overraskelser

Blir det som bitcoin?

Visesentralbanksjefen forklarer at en eventuell innføring av elektroniske sentralbankpenger også kan tenkes å påvirke flere forhold som bankenes finansiering, finansiell stabilitet og utøvelse av pengepolitikken.

– Men først og fremst er dette et spørsmål om hvilke egenskaper vi ønsker at betalingsmidlene og betalingssystemet skal ha, sier visesentralbanksjefen.

Teknologien for å utvikle slike elektroniske sentralbankpenger eksisterer allerede.

Såkalt blokkjedeteknologi er et komplekst sett med algoritmer som gjør at digitale valutaer kan bli handlet og verifisert av et nettverk av datamaskiner. Dette er også teknologien bak bitcoin.

– Om dette blir en realitet, vil dere ta i bruk blokkjedeteknologi?

– I dag er de vanligste betalingsmidlene kontanter og bankinnskudd. Bankinnskuddene bruker vi i første rekke gjennom betalingskort, mobiltelefon og nettbankgiro, sier Nicoloaisen og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Elektroniske sentralbankpenger ville i likhet med kontanter være en fordring på sentralbanken, og ikke på en privat bank. Det ville fortsatt være norske kroner, men i en annen form. Det er for tidlig å si noe om hvordan teknologien vil bli dersom vi går videre med dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommentar: Helt krise uten kontanter?

Riksbanken vurderer også e-penger

Den svenske Riksbanken skal ta en beslutning om hvorvidt de ønsker å innføre elektroniske sentralbankpenger innen to år.

– Riksbanken vurderer også elektroniske penger, er det en mulighet for at Norges Bank introduserer dette først?

– Det vi og andre sentralbanker jobber med nå, er å utrede egenskaper og konsekvenser av elektroniske sentralbankpenger. Det er for tidlig å si noe om hva som kommer ut av dette.

Bransjeorganisasjonen Finans Norge er kjent med arbeidet som foregår og sier de avventer konkrete utspill og også følger med på det som skjer andre steder i verden, skriver NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elektroniske sentralbankpenger vil ifølge NTB også kunne gjøres til et tvunget betalingsmidler, noe som innebærer at butikker og andre er pålagt å akseptere dem på linje med dagens kontanter. De vil kunne utformes slik at det fortsatt vil være mulighet for å betale anonymt. Per i dag legger elektronisk betaling igjen en rekke spor.

Les også: Sveriges sentralbank vurderer digital valuta

Tror kontanter er med oss i flere tiår

I et intervju med ABC Nyheter før jul sa sentralbanksjef Øystein Olsen at han tror det er lenge til de nye sedlene, som ble presentert i november, ikke lenger er i bruk:

– Jeg skal være varsom med å spå om hvilke betalingsformer vi vil anvende langt frem i tid. Men vi er ganske klare i vår tro på at kontanter vil være med oss lenge. sa han til ABC Nyheter.

Olsen var imidlertid forsiktig med å spå om vi kommer til å betale med sedler og mynt mer enn femti år frem i tid:

– Jeg skal være dristig og spå at jeg er temmelig sikker på at sedler og mynt vil bli brukt i noen tiår fremover.

Se intervju med Øystein Olsen: