Åtte eier like mye som halve jordas befolkning

I 2015 eide de 62 rikeste like mye som den fattigste halvdelen. Blant de rikeste er Microsoft-grunnlegger Bill Gates (bildet), Facebook-gründer Mark Zuckerberg og Jeff Bezos, som startet Amazon. Foto: AP / NTB scanpix.
I 2015 eide de 62 rikeste like mye som den fattigste halvdelen. Blant de rikeste er Microsoft-grunnlegger Bill Gates (bildet), Facebook-gründer Mark Zuckerberg og Jeff Bezos, som startet Amazon. Foto: AP / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens åtte rikeste menn eier like mye som halvparten av jordas befolkning, ifølge hjelpeorganisasjonen Oxfam.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdiene til verdens 3,6 milliarder fattigste tilsvarer den samlede rikdommen til seks amerikanere, én spanjol og én mexicaner, ifølge den britiske hjelpeorganisasjonen. Blant de rikeste er Microsoft-grunnlegger Bill Gates, Facebook-gründer Mark Zuckerberg og Amancio Ortega, som startet kleskjeden Zara.

– Det er uanstendig at så mye rikdom er i hendene på så få, når én av ti overlever på mindre enn to dollar om dagen, sier Oxfam-sjef Winnie Byanyima.

– Ustabilitet

Fakta

• Bill Gates, grunnlegger Microsoft (USA): 75 milliarder amerikanske dollar – 640 milliarder kroner.

• Amancio Ortega, grunnlegger Zara (Spania): 67 milliarder dollar – 572 milliarder kroner.

• Warren Buffett, grunnlegger Berkshire Hathaway (USA): 60,8 milliarder dollar – 519 milliarder kroner.

• Carlos Slim Helu, eier America Movil (Mexico): 50 milliarder dollar – 427 milliarder kroner.

• Jeff Bezos, grunnlegger/administrerende direktør Amazon (USA): 45,2 milliarder dollar – 386 milliarder kroner.

• Mark Zuckerberg, grunnlegger/administrerende direktør Facebook (USA): 44,6 milliarder dollar – 381 milliarder kroner.

• Larry Ellison, grunnlegger/administrerende direktør Oracle (USA): 43,6 milliarder dollar – 372 milliarder kroner.

• Michael Bloomberg, grunnlegger/administrerende direktør Bloomberg LP (USA): 40 milliarder dollar – 343 milliarder kroner.

I en tilsvarende rapport i fjor anslo Oxfam at den fattigste halvdelen av jordas befolkning eide like mye som de 62 rikeste.

Nå er imidlertid beregningene justert etter at organisasjonen har fått nye tall som viser inntektsfordelingen i India og Kina. Dermed ser de ut til at ulikhetene i verden er enda mer ekstreme enn tidligere antatt.

Den økende ulikheten kan føre til større ustabilitet, advarer organisasjonen før Verdens økonomiske forum (WEF) starter i alpebyen Davos i Sveits. Oxfam skriver i rapporten «En økonomi for de 99 prosentene» at stadig flere ikke finner seg i dagens situasjon. Verdens politiske og økonomiske elite oppfordres til faktisk å gjøre noe med det, ikke bare komme med tomme ord og late som om de er opptatt av ulikheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Zuckerberg vil gi bort nesten hele formuen

Tillitskrise

Forrige uke la WEF fram rapporten Global Risk Report 2017, hvor forumet trakk fram økende ulikhet i inntekt og formue som trussel nummer én de neste ti årene. WEF advarte i rapporten om «mangel på solidaritet» mellom de rikeste og de som er lenger ned på rangstigen – noe som også vises i praksis under toppmøtet, der verdensledere bor på luksushoteller mens hotellansatte og servitører bor på femmannsrom med køyesenger, ifølge The Guardian.

Les også: – Gates har en formue på 740 milliarder kroner

En spørreundersøkelse gjennomført i en rekke land av selskapet Edelman, tyder på at tilliten til regjeringer, selskaper og medier har falt kraftig. Tilliten til næringslivslederne er den laveste som noen gang er målt.

– Konsekvensen er ondartet populisme og nasjonalisme idet massene har fratatt elitene kontroll, mener selskapets sjef Richard Edelman.

Han mener utviklingen begynte under finanskrisen i 2008 og globalisering og teknologiske endringer har forsterket tillitskrisen.