Ingen økonomer forutså boligprishoppet

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Ingen av Norges fremste økonomer forutså at boligprisene ville stige over 5 prosent i løpet av 2016. Fasiten kan bli over 8 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For ett år siden ba Dagens Næringsliv norske økonomer spå hvor mye prisene ville stige med i løpet av året. I snitt trodde de at prisstigningen ville ligge på 2,9 prosent.

Tolv av økonomene tippet en prisvekst på 5 prosent, ni trodde prisene ville ligge på stedet hvil, mens fire svarte at de ikke visste hvordan prisutviklingen ville bli.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener noe av forklaringen er et bedre arbeidsmarked enn fryktet, økt oljepris og oppgang på børsene. Dessuten senket Norges Bank renta fra 0,75 til 0,5 prosent 17. mars.

Les også: Forsker: – Ingen boble i boligmarkedet

Seniorøkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret peker på at det for ett år siden var mange faktorer som tydet på at boligprisveksten ville bli beskjeden i 2016. Han sier lavere snittrenter enn i 2015 bidro til prisstigningen, det samme sørget profesjonelle utleiebedrifter for ved å kjøpe seg kraftig opp.

Mens boligprisene i november var 11,6 prosent høyere enn for ett år siden, var tolvmånedersveksten i Oslo hele 22 prosent. I et forsøk på å stagge prisveksten i 2017, har regjeringen innført nye boliglånskrav i Oslo der kjøpere av sekundærbolig må ha 40 prosent i egenkapital, mot 15 prosent tidligere.

Les også: Staten tjener stadig mer på nordmenns boligkjøp

Økonomene Dagens Næringsliv har snakket med, anslår at boligprisene i 2017 vil stige med 5,7 prosent.

Personvernpolicy