Kommunene får ikke dekket sine asylkostnader

<p>ILLUSTRASJONSFOTO: Bjørnebekk asylmottak på Ås. Dette er en av kommunene som er med i undersøkelsen.</p>
ILLUSTRASJONSFOTO: Bjørnebekk asylmottak på Ås. Dette er en av kommunene som er med i undersøkelsen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Utgiftene vertskommunene til statlige asylmottak har, er halvannen gang så store som det staten dekker. Det går fram av en ny rapport fra et beregningsutvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilskuddene kommuner med statlige asylmottak får for kostnadene med asylsøkere, dekker bare 65 prosent av de reelle utgiftene.

Det går fram av en ny rapport fra Beregningsutvalget for kartlegging av kommunenes utgifter til flyktninger.

– Kommunene må supplere statlige tilskudd med betydelige egenandeler for å gi asylsøkere de kommunale tjenester de har krav på, viser nye tall. Det er nødvendig å øke tilskuddene til vertskommunene slik at det gis full dekning for det arbeidet staten pålegger dem, sier Gunn Marit Helgesen, styreleder i kommunenes interesseorganisasjon KS, i en pressemelding.

Salangen og Jølster var de eneste kommunene i undersøkelsen med egne asylmottak for mindreårige. Her ble dekningsgraden kun 59 prosent.

Staten bidro med 1,1 av 1,9 millioner kroner av deres kostnader.

Les også: Så mye tjente «asylbaronene»

15 millioner i manko

Formålet med kartleggingen var å dokumentere forholdet mellom kommunens faktiske utgifter og vertskommunetilskuddet, tilskudd til opplæring av barn og unge asylsøkere og barnehagetilskudd for 4- og 5-åringer.

Det viste seg at:

  • Tilskuddet som skal dekke kommunenes utgifter til administrasjon, helse, barnevern og tolkeutgifter (vertskommunetilskuddet) dekket 65 prosent av kommunenes utgifter.
  • Tilskuddet til grunnskole dekket 62 prosent av kommunenes utgifter.
  • Barnehagetilskuddet dekket 82 prosent av kommunenes utgifter.

Kommunene fikk tilsammen 28,7 millioner kroner i tilskudd for vertskommunale tjenester i 17 av asylmottakene i 2015. Utgiftene var samlet på 43,6 mill kroner.

Dekningsgraden varierer stort fra kommune til kommune. Drammen fikk dekket kun 28,2 prosent av sine utgifter, mens Haugesund gikk så vidt over på pluss-siden og Bodø fikk et overskudd på 17 prosent.

Les også: Listhaug må svare om tomme plasser i asylmottak

Anbefalingen

På grunn av store utgifter til enkeltpersoner kan det oppstå store forskjeller mellom kommunene.
Beregningsutvalget anbefaler at det på lengre sikt vurderes en innretning av vertskommunetilskuddet hvor dagens tilskudd per kommune og asylplass kombineres med en kompensasjon for særlig kostnadskrevende beboere.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden