Isfronten mellom Kina og Norge brutt etter seks år

Statsministeren om forhandlingene: – Vi har ikke unnskyldt
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter seks år i kulden er Norge igjen tatt inn i den politiske varmen i Kina. Nyheten førte umiddelbart til et laksehopp på Oslo Børs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har ikke hatt politisk kontakt med Kina siden 2010, da Nobels fredspris gikk til den fengslede dissidenten Liu Xiaobo, noe som provoserte kinesiske myndigheter voldsomt. Mandag kunne utenriksminister Børge Brende (H) melde om at forholdet mellom de to landene nå skal normaliseres.

– Situasjonen siden 2010 har vært krevende. Normaliseringen av vårt forhold er et resultat av et langsiktig og møysommelig diplomatisk arbeid på mange nivåer for å gjenopprette tilliten mellom våre to land, sier utenriksminister Børge Brende (H), som befinner seg i Beijing.

Statsminister Erna Solberg (H) avviser overfor NTB at normaliseringen skyldes at Norge har beklaget nobeltildelingen til Xiaobo, slik kinesiske myndigheter har krevd tidligere.

– Vi har ikke unnskyldt, det har ikke vært en diskusjon i våre samtaler at vi skal unnskylde en tildeling som er gjort av en uavhengig komité, sier Solberg til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Informerte Stortinget

Solberg informerte mandag Stortinget kort tid etter at nyheten ble kjent.

– Nå ser vi framover på de mulighetene som åpner seg for samarbeid med Kina. Som verdens nest største økonomi og som et medlem i FNs sikkerhetsråd, er det viktig for oss å ha et samarbeid om mange av de viktige internasjonale spørsmålene som vi er opptatt av. Fra klimaarbeid og til mange av de andre spørsmålene på den internasjonale dagsordenen, sa Solberg.

– Dette åpner også mange muligheter for norsk næringsliv, som har opplevd at det å ikke ha dragkraft fra politisk samarbeid, har vært en barriere, understreket hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina-nyheten ga også umiddelbart utslag på Oslo Børs, der lakseaksjene steg betraktelig.

Norsk næringsliv har hatt problemer i flere år med å skaffe visum til sine ansatte, og en periode etter fredsprisutdelingen var det også problemer med salg av norsk fisk til Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre: Det har vært nødvendig å ta tiden til bruk:

Gjenopptar forhandlinger

Børge Brende sier de to landene har blitt enige om umiddelbart å gjenoppta arbeidet med en bilateral frihandelsavtale. Forhandlingene ble frosset på ubestemt tid etter nobeltildelingen i 2010.

I samtalene med kinesiske myndigheter i Beijing har Brende foruten frihandelsavtalen også tatt opp temaer som en full normalisering av norsk eksport til Kina og faglig samarbeide om blant annet klima og Arktis.

– Vår fellesuttalelse med Kina i dag er en håndfast bekreftelse på at vi fullt ut normaliserer vårt forhold samt at vi er blitt enige om viktige skritt fremover i vårt bilaterale forhold. Vi har gjennom våre samtaler lagt grunnlaget for et bredt samarbeid til beste for begge land, sier Brende.

Utenriksministeren opplyser at det legges opp til ytterligere politiske besøk til Kina til våren, inkludert bredt sammensatte næringslivsdelegasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amnesty skeptisk

– I denne avtalen står det at Norge fullt ut anerkjenner Kinas sosiale modell. Hvis man ønsker, kan man tolke det som et slags varsku for at Norge skal være forsiktig med å kritisere Kina. Det mener jeg er uakseptabelt, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kommer til å følge med på om denne avtalen skaper et mer servilt forhold til Kina og menneskerettighetene, sier Egenæs.

KrF-leder Knut Arild Hareide mener det er viktig for Norge at forholdet til Kina nå normaliseres, og berømmer regjeringens innsats.

– Men jeg har likevel lyst til å minne om at det er viktig i den dialogen som nå blir mellom Norge og Kina at Norge tør å være kritisk på det vi mener det er grunn til å være kritisk til. Vi skal ikke stikke under en stol at en del forhold rundt menneskerettighetene er krevende i Kina, sier Hareide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helt siden Nobels fredspris ble tildelt Liu Xiaobo i 2010 har det vært et anstrengt forhold mellom Norge og Kina. To år etter utdelingen meldte NRK at kinesiske myndigheter la ned forbud mot å promotere Norge som turistmål. Tidligere i år var Norge og Liechtenstein de eneste Schengen-landene som var ekskludert fra Kinas utvidede ordning om visumfri innreise til deler av landet.

Forholdet Norge – Kina:

* Nobelkomiteen tildelte den fengslede, kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fredsprisen for 2010

* Tildelingen vakte svært krasse reaksjoner i Kina, som kalte prisen «uanstendig». Norge ble beskyldt for å belønne en dømt «kriminell.»

* Kinesiske myndigheter avviste det norske argumentet om nobelkomiteens politiske uavhengighet, og hevdet at den norske regjeringens håndtering av saken viste at den støtter tildelingen.

* 30. november 2010 ble det kjent at Kina utsatte forhandlingene om en handelsavtale med Norge på ubestemt tid.

* Kina har siden nektet enhver politisk kontakt på høyt nivå med Norge. Flere planlagte møter er blitt avlyst fra Kinas side uten begrunnelse.

* Norske bedrifter i Kina har hatt problemer med å skaffe visum til sine ansatte, og har også møtt andre utfordringer i landet. En periode etter fredsprisutdelingen var det forbigående problemer med salg av norsk fisk til Kina.

* UD og Kina opplyser nå i en felles uttalelse at forholdet normaliseres og at forhandlingene om en frihandelsavtale blir gjenopptatt.