Victor D. Norman: – Vi må ta deler av skylden for Trump

Professor Victor D. Norman går snart av med pensjon.
Professor Victor D. Norman går snart av med pensjon. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Økonomifaget har sviktet, mener professor Victor D. Norman.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg mener vi - økonomiprofesjonen - må ta en del av ansvaret for at vi har fått Trump i USA, brexit i Storbritannia og høyrepopulistiske reaksjoner i Europa, sier NHH-professor Victor D. Norman til Dagens Næringsliv (bak betalingsmur).

Norman går av med pensjon ved nyttårstider, og tirsdag arrangerte Norges Handelshøyskole en symposium til ære for ham.

Professoren benyttet anledningen til å diskutere baksiden ved globaliseringen, som økonomene trodde ville komme alle til gode:

– Men globaliseringen gjør ikke det. Den innebærer at det er noen som taper alvorlig. Vi har ikke gitt gode nok råd til politikerne, sier Norman til Dagens Næringsliv, og trekker fram ufaglært arbeidskraft og arbeidstakere i industrier som flagger ut.

Norman mener mener globaliseringen legger press på de laveste lønningene. Han påpeker også at 100 prosent av gevinst ved handel havner i lommene til de med høy utdannelse eller inntekt.

– Mange økonomer har låst seg selv inne i et verdensbilde med en «trickle-down»-modell om at globalisering kommer alle til gode. Men vi har visst hele tiden at det ikke er slik og burde vært mye flinkere til å få det budskapet ut, sier han til DN.

Les også:

Det er nesten umulig å finne frem til den billigste strømavtalen

Statoil tildelt lisenser i Mexico

Folkeavstemningen i Italia kan være et forvarsel

Pål T. Jørgensen refser TV 2-ledelsen