Sjeføkonom: Lettvint budsjettinndekning

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen mener det kan stilles flere spørsmål ved regjeringens inndekning av budsjettavtalen med støttepartiene.
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen mener det kan stilles flere spørsmål ved regjeringens inndekning av budsjettavtalen med støttepartiene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen har gjort det ganske lett for seg selv når den har hentet penger til budsjettavtalen med støttepartiene, mener sjeføkonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammen flyttes det på 7,3 milliarder kroner i forhold til det opprinnelige budsjettforslaget. Regjeringen bruker ikke mer oljepenger og går heller ikke for noen store kutt.

I stedet hentes penger fra effektivisering, asylfeltet, utbytte fra selskaper og Finansdepartements ymsepost. Det er en svak prioritering og litt lettvint, oppsummerer sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

– De har penger til overs fordi det kom færre asylsøkere. Det er ikke noe galt i å bruke dem, men i utgangspunktet kunne de jo gått inn i statskassen igjen, sier Andreassen til NTB.

Les også: Solberg: Har lyttet til KrF og Venstre

Støre: Viktig å få i land et budsjett

Staten tapper utbytte

Han mener regjeringen ikke diskuterer hvorfor de plutselig har mer å rutte med fra effektiviseringsarbeidet i offentlig sektor.

– Dette er penger regjeringen burde har hatt tilgjengelig allerede i forslag til statsbudsjett, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han stiller seg også spørrende til at staten tapper utbytte fra selskapene sine.

– Det begrunnes ikke hvorfor man mener det er riktig. Det er mulig selskapene har hatt veldig gode resultater, men man bør diskutere det ut fra statens formål med selskapene, sier han.

Les også: Tilliten til Solberg stuper

Få asylankomster betaler for regjeringens budsjettavtale

– Blir dyrere for samfunnet

Sjeføkonomen mener det kan bli en dyr omlegging til grønt skifte regjeringen legger opp til. Det er mye mer effektivt å avgiftsbelegge enn å subsidiere, påpeker han.

– Dette er bred enighet om blant økonomer. Subsidier må dekkes inn igjen, og da blir det dyrere for samfunnet, sier han.

Les også: Carl I. Hagen frykter Frp halveres: – Sett hardt mot hardt!