Australsk kampanje for å få oljefondet ut av flyktningselskap

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norske oljefondet er under press for å trekke seg ut av et selskap involvert i driften av Australias omstridte flyktningleirer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tenketanken The Australia Institute har satt i gang en underskriftskampanje hvor oljefondet bes om å selge aksjene i det spanske selskapet Ferrovial, som sitter på den største kontrakten knyttet til driften av Australias asylmottak på stillehavsøyene Manus og Nauru.

Kampanjen rulles ut til tross for at australske myndigheter nylig inngikk en avtale med USA om å forflytte et stort antall flyktninger dit.

– Det at vi får færre som er internert er bedre, men dette er en prinsippsak. Brudd på internasjonale avtaler teller fortsatt om det er snakk om 100 eller 1.000 folk. Myndighetene vil fortsette å outsource dette arbeidet, så om det norske oljefondet trekker seg ut vil det sende en tydelig beskjed til selskapet og eventuelle framtidige anbudssøkere om at disse kontraktene vil føre til reaksjoner fra allmennheten og investorer, sier menneskerettighetsrådgiver Brynn O'Brien i Australian Institute til mediehuset Fairfax Media.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norske interesser i omstridt rørledning i USA

Australia har fått mye kritikk for sin asylpolitikk der asylsøkere som prøver å nå landet i båt, enten blir sendt tilbake dit de kom fra eller til interneringsleirer på stillehavsøyene Nauru og Manus. Selv om de blir innvilget asyl, er de allerede forhindret fra å kunne bosette seg i Australia. De kan enten reise hjem, bosette seg på Manus eller Nauru, eller et tredje land.

Amnesty International har omtalt forholdene i leirene som jevnbyrdig med tortur etter definisjonene i internasjonale lover.

Les også:

Selskap i Oljefondets portefølje anklaget for forbindelser til IS

Oljefondet tomt i 2043 med dagens tempo

Oljefondet tapte 268 milliarder på sterkere krone