Fortsatt få kvinner blant dem med høyest inntekt

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kvinneandelen blant dem som tjener mest her i landet har hatt en beskjeden økning de siste 20 årene. Norge ligger sist på en oversikt over åtte vestlige land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant de 10 prosentene som tjener mest – de som har en inntekt på over 725.000 kroner – var kvinneandelen snaut 22 prosent i 2013. Det er mindre enn fire prosent høyere enn 20 år tidligere, skriver Dagens Næringsliv.

– Dette er overraskende. Man vet jo at det er forskjeller, og at menn har høyere inntekter. Men det er slående at forskjellene er så store, og at de har endret seg så lite over tid, sier samfunnsøkonom og forsker Jørgen Heibø Modalsli ved Statistisk sentralbyrå.

Han står bak en studie som viser at kvinneandelen blant de høytlønte er lavere i Norge enn de sju andre vestlige landene som er undersøkt. I Danmark er kvinneandelen hele ni prosentpoeng høyere, og også land som Spania, Australia og Storbritannia har høyere kvinneandel enn Norge.

Blant den ene prosenten som tjener aller mest er kvinnenandelen enda lavere – snaut 14 prosent – og også her er økningen på 4 prosentpoeng siden 1993.

Les også:

Likestilling lønner seg

Lønnsbrems blant lavtlønte

50.000 mindre i lønn etter at privat selskap tok over drift av sykehjem

Slik vil Støre forandre arbeidsmiljøloven

Personvernpolicy