Norge mangler 1.200 pensjonsmilliarder

Statssekretær Paal Bjørnestad (Frp) i Finansdepartementet lover flere sparetiltak i perspektivmeldingen som legges fram til våren. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Statssekretær Paal Bjørnestad (Frp) i Finansdepartementet lover flere sparetiltak i perspektivmeldingen som legges fram til våren. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det mangler mer enn 1.200 milliarder kroner for å få statlige pensjonsmidler i balanse med statens pensjonsforpliktelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden januar har underdekningen økt med 400 milliarder kroner, skriver Finansavisen.

Det er lave renter, kraftig innvandringsdrevet befolkningsvekst og offentlige ytelsespensjoner som gjør at fremtidige generasjoner må ta ansvar for en større del av pensjonskostnadene.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

– Vi vil i tiårene fremover stå overfor betydelige utfordringer i budsjettpolitikken som følge av en aldrende befolkning. Selv uten ytterligere utbygging av offentlig finansierte velferdsordninger ligger statens utgifter an til å bli høyere enn statens inntekter, sier statssekretær Paal Bjørnestad (Frp) i Finansdepartementet til Finansavisen.

Statens pensjonsfond består av to deler: oljefondet, som mandag var verdt 7.300 milliarder, og Folketrygdfondet som forvalter 200 milliarder kroner. Samtidig anslås forpliktelsene til alderspensjon gjennom folketrygden og Statens pensjonskasse til mer enn 8.700 milliarder. Disse forpliktelsene er ikke fondert, men betales løpende over statsbudsjettet når folk går av med pensjon.

Les også: Mange bør vurdere høyere aksjeandel på innskuddsordningen sin

Mange ønsker høy pensjon, få vil jobbe lenger

Dette betyr de vanskelige pensjonsordene

Ny pensjonsstrid neste år – AFP-ordningen i spill