Analytiker tror bankene setter opp renten

Sentralbanksjef Øystein Olsen kunngjorde torsdag at Norges Bank ikke endrer styringsrenten. Bankenes boliglån kan likevel bli dyrere, mener analytiker. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Sentralbanksjef Øystein Olsen kunngjorde torsdag at Norges Bank ikke endrer styringsrenten. Bankenes boliglån kan likevel bli dyrere, mener analytiker. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Norges Bank lot renten være uendret, men analysesjefen i Swedbank tror likevel at bankene kommer til å sette opp boliglånsrenten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om sentralbanken ikke har justert sin rente det siste halvåret, har pengemarkedsrentene steget etter sommeren, skriver Dagens Næringsliv.

– De norske bankene kommer til å heve renten på boliglån. Argumentene er gode for det, sier analysesjef Pål Ringholm i Swedbank. Han viser til at det er blitt dyrere for bankene å låne inn pengene som finansierer boliglånene.

Nordea har allerede økt utlånsrenten med 0,2 prosentpoeng. Sjefen for Sparebank1 SMN har signalisert at han er i tankeboksen, men foreløpig sitter de øvrige bankene på gjerdet, inkludert Norges største bank, DNB.

DNB-sjef Rune Bjerke.
DNB-sjef Rune Bjerke.

– Noe av det siste en banksjef ønsker seg, er å miste markedsandeler. Men de kan heller ikke ta seg for lite betalt, forklarer Ringholm.

DNB-sjef Rune Bjerke vil ikke kommentere hvordan hans bank prissetter sine boliglån, men minner om at det er viktig å ha en buffer.

– Jeg vil bare gi et generelt råd til boliglånskunder: Det er ikke riktig å basere seg på at man vil ha så lave renter som nå i lang tid. Det er viktig for alle folk å ha noe å gå på for å være forberedt på svingninger i boliglånsrenten, sier Bjerke.

Les også: Øystein Olsen rører ikke renten

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden