Staten tjener stadig mer på nordmenns boligkjøp

Dokumentavgiften er 2,5 prosent av kjøpssummen. Bildet viser boliger i Kværnerbyen i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Dokumentavgiften er 2,5 prosent av kjøpssummen. Bildet viser boliger i Kværnerbyen i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I takt med stigende boligpriser tjener staten stadig mer på nordmenns boligkjøp. Finansdepartementet anslår at staten i år vil få inn over 8,3 milliarder kroner gjennom dokumentavgiften.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beløpet har nominelt økt med nesten 2,5 milliarder kroner siden 2010, reelt sett med rundt 2 milliarder kroner, skriver Aftenposten. Og neste år spår Finansdepartementet at staten vil få inn ytterligere 300 millioner kroner.

Debatten om å fjerne dokumentavgiften, som er 2,5 prosent av kjøpssummen på selveierboliger, stilnet etter at Frp, den fremste pådriveren for å avskaffe avgiften, havnet i regjering.

I utkast til nytt program gjentar Frp at partiet ønsker dagens avgift fjernet og foreslår at beløpet skal reduseres til selvkost.

– Det er vår holdning. I denne perioden har vi ikke fått gjort noe med det. Så får vi se om vi kan få det til i neste periode, sier Frps finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi til Aftenposten.

Han opplyser at å få ned avgiften ikke er omtalt i regjeringserklæringen, og sier at regjeringen har prioritert nedsettelse av andre skatter og avgifter.