Pensjonistene anklager regjeringen for løftebrudd

SVs Kirsti Bergstø anklager regjeringen for løftebrudd etter at den varslede stortingsmeldingen om trygdeoppgjøret kommer først i november. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SVs Kirsti Bergstø anklager regjeringen for løftebrudd etter at den varslede stortingsmeldingen om trygdeoppgjøret kommer først i november. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pensjonistforbundet, Ap og SV mener regjeringen holder pensjonistene for narr ved å utsette meldingen om trygdeoppgjøret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den skulle kommet sammen med statsbudsjettet, men gjorde det ikke. Dette var et løfte som nå er brutt, sier generalsekretær Harald Olimb Norman i Pensjonistforbundet til NTB.

Regjeringen opptrer respektløst, mener han.

– Vi er veldig overrasket. Vi hadde ingen indikasjon om dette på forhånd, sier han, og tilføyer at landets 1,1 million alders- og uførepensjonister blir tilsidesatt i debatten.

– Får ikke stille spørsmål

Arbeids- og sosialdepartementet opplyser at meldingen om regulering av pensjoner legges fram i november.

– Det betyr at vi ikke får mulighet til å stille spørsmål, komme med synspunkter eller anbefalinger om meldingen når finanskomiteen holder høring om statsbudsjettet. Det skjer allerede 13. og 14. oktober, sier Norman.

Vanligvis blir trygdeoppgjøret lagt fram som en egen sak for Stortinget når det presenteres om våren, men det ble ikke gjort i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringspartiene mente det var unødvendig med en egen stortingsdebatt siden det i statsbudsjettet allerede var satt av penger til årets trygdeoppgjør. Oppgjøret fikk i stedet mer karakter av en teknisk beregning.

I stedet gikk regjeringen, med støtte fra Venstre og KrF, inn for at det skulle legges fram en egen melding i høst i forbindelse med statsbudsjettet.

Les også: Dette vil statsbudsjettet bety for din lommebok

Ikke bedt om innspill

SV kaller det som har skjedd et alvorlig løftebrudd.

– Så vidt jeg kjenner til er ikke pensjonistenes organisasjoner invitert til verken samtale eller orientering om meldingen til Stortinget om trygdeoppgjøret og pensjonistenes vilkår. Dette kan tyde på at meldingen skyves ut i tid og altså ikke blir sett i sammenheng med budsjettet, slik jeg har en klar oppfatning av at var hensikten, sier stortingsrepresentant Kirsti Bergstø til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norman i Pensjonistforbundet bekrefter at de ikke har blitt invitert til å komme med synspunkter eller innspill til meldingen.

Les også: Ny rekord: Regjeringen pøser på med oljekroner

– Liksom-sak

Arbeiderpartiets pensjonspolitiske talskvinne Lise Christoffersen mener Frp driver med dobbeltkommunikasjon overfor pensjonistene, og at partiet nå er «grundig avslørt».

Hun påpeker at Arbeiderpartiet, sammen med SV og Senterpartiet, har gått inn for at trygdeoppgjøret skal legges fram som egen sak om våren på vanlig måte.

– Vi var ikke for de budsjettekniske endringene som regjeringen foreslo i fjor nettopp fordi de innebar at trygdeoppgjøret ikke lenger skal til Stortinget, sier hun.

– At de ikke holder ord og kommer med meldingen først i november, viser bare at de behandler dette som en liksom-sak, sier hun.

Christoffersen stiller seg spørrende til hva Stortinget skal behandle når stortingsmeldingen kommer – om det blir en debatt om oppgjøret som ble lagt fram i vår eller neste års oppgjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Jensen: – Ojefesten er over

– Politisk spill

Kritikken handler om politisk spill, mener Fremskrittspartiets pensjonspolitiske talsmann Erlend Wiborg.

– Da Stortinget bestemte at meldingen skulle komme på høsten var de bekymret for at den ville «drukne» hvis den kom samtidig som statsbudsjettet. Nå kommer meldingen noen uker etter statsbudsjettet og dermed har de fått de som de ønsket, allikevel klager de, sier han.

Wiborg mener det er positivt at meldingen først er på plass i november fordi saken da vil få mer oppmerksomhet.

Les også: Sluttpakkeskatten fjernes ikke likevel