Oljefondet tapte 268 milliarder på sterkere krone

Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix.

Krona styrket seg og påførte Statens pensjonsfond utland et så stort tap i tredje kvartal at selv ikke en avkastning på 4 prosent kunne veie opp for det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved utgangen av september var oljefondet 58 milliarder kroner mindre enn tre måneder tidligere, ved utgangen av andre kvartal. Kronekursen styrket seg «ganske vesentlig» mot hovedvalutaene i løpet av kvartalet, og bidro til å redusere fondets verdi, med 268 milliarder kroner.

I tillegg bidro regjeringens uttak på 30 milliarder kroner i kvartalet til verdifallet. Det er tredje kvartal på rad at fondet har negativ tilførsel som følge av regjeringens oljepengebruk.

Også neste år vil regjeringen forsyne seg med rekordmange oljekroner, viste forslaget til statsbudsjett som ble offentliggjort torsdag.

240 milliarder opp

Statens pensjonsfond utland utgjorde ved utgangen av september 7.119 milliarder kroner, kom det fram da Norges Bank Investment management (NBIM) la fram fondets resultat for tredje kvartal fredag formiddag.

Oljefondet fikk en avkastning i kvartalet på 4 prosent, tilsvarende 240 milliarder kroner. Av dette bidro aksjeinvesteringene med en avkastning på 6 prosent og renteinvesteringene med 0,9 prosent.

Investeringer i eiendom fikk en avkastning på 2,4 prosent.

– Aksjeinvesteringene hadde sterkest avkastning i kvartalet, og det var positiv avkastning i alle regioner. Dette var den største bidragsyteren til fondets resultat, sier NBIM-nestleder Trond Grande.

Aksjer bidro mest

Resultatet er vesentlig bedre enn i andre kvartal, da avkastningen ble 1,3 prosent – og ikke minst en forbedring fra samme kvartal i fjor, da fondets avkastning var negativ. Da tapte fondet 273 milliarder kroner, en negativ utvikling på 4,9 prosent.

Den samlede avkastningen på aksje- og renteinvesteringene slo referanseindeksen med 0,2 prosentpoeng.

Fondet består nå av 60,6 prosent aksjer, 36,3 prosent renteinvesteringer og 3,1 prosent eiendom.

Oljefondet brukte snaut 7 milliarder kroner i tredje kvartal på å kjøpe seg opp i tre eiendommer i USA og til nye oppkjøp i Oxford Street i London.

Tallene som ble presentert fredag er kun foreløpige tall. Den endelige kvartalsrapporten blir lagt fram om tre uker.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden