Statsbudsjettet:

Ap-politiker forventningsfull til Bent Høies sykehusbudsjett

SYKEHUSBUDSJETTET: – Pengene på bordet, helseminister Bent Høie! sier helsepolitisk talsmann i Ap, Torgeir Micaelsen, foran regjeringens siste statsbudsjett i denne perioden. .
SYKEHUSBUDSJETTET: – Pengene på bordet, helseminister Bent Høie! sier helsepolitisk talsmann i Ap, Torgeir Micaelsen, foran regjeringens siste statsbudsjett i denne perioden. . Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Før valget i 2013 lovet Høyre å satse 12 milliarder kroner mer i løpet av stortingsperioden. – Det betyr mange penger på bordet i morgen, sier Aps helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre år etter at Høyre lovet 12 milliarder kroner mer til sykehusene i løpet av stortingsperioden, er kun 7,3 milliarder innfridd, viser tall Helse- og omsorgsdepartementet har opplyst til Stortinget.

Når regjeringen torsdag legger fram sitt siste statsbudsjett i denne omgang, mangler dermed hele 4,7 milliarder.

– Nå er vi tre år ute i perioden og har ett budsjett igjen. Det tilsier at vi må forvente tidenes sykehusbudsjett fra helseminister Bent Høie torsdag, sier Torgeir Micaelsen (Ap) til ABC Nyheter.

– Vi har fått beregninger fra regjeringen selv – og de mer usminkede beregningene vi har gjort her i Stortinget, legger han til.

Regjeringen plusser riktignok på at de også bevilger penger til behandling ved private sykehus, 400 millioner kroner på budsjettet i år.

Dessuten tar de med i beregningen en gevinst på 500 millioner kroner for lavere lønnsvekst enn forventet.

Les også: Bent Høie: – Har gjort mer for folkehelsen enn jeg har klart på tre år

– Spennende for troverdigheten

Medregnet alt, påberoper Helse- og omsorgsdepartementet seg å ha styrket sykehusøkonomien med 8,4 milliarder fram til nå.

Likevel mangler altså 3,6 milliarder på budsjettet som presenteres i morgen.

– Jeg uroer meg for at de ikke innfrir løftet. De ligger langt bak sitt skjema og har tidligere vist at de prioriterer andre ting på statsbudsjettet. Når det også er trangere økonomisk, blir det spennende å se, kommenterer Micaelsen.

– Dersom Høie skal ha troverdighet på helse, må han klare å levere på budsjett. Derfor blir torsdagen helt avgjørende når budsjettet blir lagt frem, legger han til.

Les også: Regjeringens helseinnsats får terningkast tre

Ville matche Arbeiderpartiet

I valgkampen for tre år siden foreslo Ap å gi sykehusene 12 milliarder kroner mer i løpet av denne perioden, en 50 prosents økning.

– Det var gode grunner til det. Vi så de store investeringene sykehusene sto overfor i utstyr og bygg. Ikke minst var vi urolige for sykehusenes evne til å ta unna nye, dyre medisiner, forteller Torgeir Micaelsen.

– Så gikk det ett døgn til Erna Solberg og Bent Høie sa at dette ville de matche. I tillegg skulle de bevilge penger til fritt behandlingsvalg, økt bruk av private sykehustjenester betalt av staten.

Det siste skulle ifølge Ap-politikeren komme i tillegg ut fra hva Høyre lovet den gang. I beregningene nå, legger regjeringen beløpet til fritt sykehusvalg inn i oppfyllelsen av løftet om 12 milliarder.

Løften ble gitt i Aftenposten, men kom ikke inn i regjeringserklæringen.

– Jøss, det var bra, tenkte jeg den gang, samtidig som de skulle kutte skattene. I morgen får vi se, sier Micaelsen.

Les også: Opposisjonen alvorlig bekymret for at pasienter blir kasteballer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden