Britisk finansminister spår økonomisk berg-og-dalbane

Phillip Hammond mener markedene bør være forberedt på uro.
Phillip Hammond mener markedene bør være forberedt på uro. Foto: Neil Hall / Reuters

Britisk økonomi går inn i en urolig periode når det skal forhandles om brexit, advarer finansminister Philip Hammond.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den konservative finansministeren betegner tiden som ligger foran britene som en økonomisk berg-og-dalbane.

– Vi må forvente en del uro mens forhandlingene om utmeldelse av EU pågår, sa Hammond til BBC foran talen han mandag holdt på Det konservative partiets landsmøte i Birmingham.

Hammond sier at det kommer til å bli en periode på to år – kanskje lenger – der næringslivet kommer til å leve i usikkerhet om hvordan forholdet til EU kommer til å bli.

I sin tale til landsmøtet søndag sa statsminister Theresa May at hun vil utløse artikkel 50, som starter den formelle utmeldingsprosessen av EU, innen mars neste år. Det er ventet at utmeldingsprosessen kommer til å ta rundt to år.

Les også: May vil starte brexit-prosessen i februar

Ta tilbake kontrollen

– Markedene har roet seg siden folkeavstemningen. Men det er fremdeles mye usikkerhet, og næringslivet hater usikkerhet. Jeg forstår det. Regjeringen vil kjempe for en best mulig avtale for britisk næringsliv, sa finansministeren i sin landsmøtetale.

Han understreket, som sin sjef statsminister Theresa May, at brexit betyr brexit.

– Folkeavstemningen var et avgjørende øyeblikk for vår generasjon. Folk sa klart fra at de vil ut av EU og ta tilbake kontrollen. Kontroll er et stikkord her. Jeg kan forsikre det britiske folk om at vi har fått med oss dette. Det er ikke snakk om noe dersom, men eller noen ny folkeavstemning. Vi skal forlate EU, sa Hammond.

Finansministeren understreket at selv om Storbritannia nå skal forlate EU betyr ikke det at det skal snu ryggen til nabolandene i Europa.

– Selv om vi nå skal forlate unionen, skal vi holde på det gode naboskapet, de nære handelsforbindelsene og de sterke sikkerhetspolitiske forbindelsene, forsikret finansministeren.

Les også: Brexit-omkamp på dagsorden i Parlamentet

Vekk fra 2020-mål

Philip Hammonds forgjenger i finansministerstolen, George Osborne, hadde som mål å bli kvitt underskuddet i britisk økonomi innen 2020. I sin tale sa Hammond at dette ikke lenger var et mål.

– Vi kommer ikke til å gå med overskudd innen utgangen av denne parlamentsperioden, sa Hammond. Han sa at regjeringen vil jobbe for å få ned underskuddet, men at den vil gjøre det på «en pragmatisk måte».

Ifølge finansminister lånte den britiske regjeringen i fjor 1 pund for hvert 10 pund den brukte.

I sin tale gikk Hammond også til angrep på opposisjonspartiet Labour, som han mente ikke er skikket til å styre landet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden