Meny

Norge i underskudd for første gang på over 25 år

Statsregnskapet viser et underskudd på om lag 5 milliarder kroner i løpet av 2. kvartal 2016. Det er første gang siden starten av 90-tallet at utgiftene øker mer enn inntektene. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges utgifter er for første gang siden midten av 90-tallet større enn inntektene, viser statsregnskapet for andre kvartal.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at statsregnskapets samlede inntekter i andre kvartal i år var på 328 milliarder kroner, som er 2,3 prosent mindre enn i samme kvartal i fjor. I 2015 var de samlede inntektene på 336 milliarder kroner.

Nedgangen kan i stor grad forklares med at statens oljeinntekter er lavere enn på samme tid i fjor. Dette omfatter både petroleumsskatter og uttak fra Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE).

– Misvisende

«Skatteinntektene fra petroleum er mer enn halvert i dette kvartalet sett i forhold til 2. kvartal 2015, fra 46 milliarder til 23 milliarder. Samlede skatteinntekter i statsregnskapet er redusert med 8,3 prosent», skriver SSB.

Statssekretær Paal Bjørnestad (Frp) i Finansdepartementet påpeker at inntekter fra oljefondet ikke tas med i beregningen.

– Det blir misvisende å si at Norge har underskudd for første gang på over 25 år, slik det i dag blir framstilt i mediene. Det er fordi rente- og utbytteinntektene i fondet ikke er inkludert, sier Bjørnestad til NTB.

Han påpeker at Norge har 7.400 milliarder kroner plassert i utlandet.

– Disse midlene gir en betydelig årlig inntekt som kommer i tillegg til inntektene i statsregnskapet.

Økte utgifter

SSB-tallene viser at statens samlede utgifter har økt kraftig på ett år, noe som har ført til et underskudd på om lag 5 milliarder kroner i løpet av årets første fire måneder.

I andre kvartal i fjor var utgiftspostene på til sammen 308 milliarder kroner, mens den på samme tid i år har økt til 333 milliarder kroner. Det er en økning på hele 8 prosent.

Les også:   Nye regler gir store kutt i uføretrygden

Les også:   Boligprisene til himmels, tyngre i leiemarkedet

Privatøkonomi
Populært