Økonomer spår utfordrende 2017

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lav oljepris, lavere vekst og økt arbeidsledighet gjør at 2017 ligger an til å bli utfordrende, tror flere økonomer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens regjeringen og støttepartiene diskuterer neste års statsbudsjett, har Dagbladet bedt tre ledende økonomer – Elisabeth Holvik i SpareBank1, Øystein Dørum i DNB og Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken – si noe om hvilke utfordringer som venter for norsk økonomi i 2017. De er alle enige om at arbeidsledigheten kommer til å øke og etter hvert nå en topp på 5 prosent eller noe høyere.

– Når skatteinntektene faller, vil det bli mindre rom for å øke antall ansatte i offentlig sektor. Samtidig kommer stadig nye kull inn i arbeidsmarkedet. Mange velger å ta ekstra utdanning nå, men de kommer etter hvert ut i arbeidsmarkedet de også, sier Holvik.

Les også: Asylstopp gir milliarder i økt handlingsrom

Nordmenn har større tro på norsk økonomi

DNB tror norsk økonomi er over kneika

Mens Dørum tror oljeprisen vil stige til rundt 70 dollar fatet, tror Holvik den vil stabilisere seg rundt 50, mens Hov tror den kan gå opp til 54 dollar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med lav oljepris vil aktivitet knyttet til oljesektoren bli mye lavere enn vi er vant til, og skatteinntekter og sysselsetting vil bli lavere, sier Holvik.

De tre er ikke helt enige om hvor mye oljepenger vi kan bruke. Mens det er en del handlingsrom på kort sikt, er høy oljepengebruk ikke bærekraftig på lang sikt, påpeker Dørum.