Skottlands oljeinntekter kollapser:Skottland har større underskudd enn Hellas

Skottene er ikke så gjerrige likevel: Staten bruker 9,5 prosent mer enn inntektene. Gigantunderskuddet kan undergrave tanker om et selvstendig Skottland som forblir i EU når resten av Storbritannia går ut.

NEPPE SKILSMISSE: Storbritannias nye statsminister Theresa May (til venstre) må pøse så mange pund inn i den skotske førsteminister Nicola Sturgeons statskasse, at sistnevnte neppe har råd til å kutte båndene. Her på deres møte i Edinburgh 15. juli.
NEPPE SKILSMISSE: Storbritannias nye statsminister Theresa May (til venstre) må pøse så mange pund inn i den skotske førsteminister Nicola Sturgeons statskasse, at sistnevnte neppe har råd til å kutte båndene. Her på deres møte i Edinburgh 15. juli. Foto: Pool / Reuters/NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et dramatisk fall i skotske oljeinntekter fra 1,8 milliarder pund (ca. 20 milliarder kroner) i forrige budsjettår til 60 millioner pund i budsjettåret 2015/2016, gir et sjokk for den skotske statens økonomi.

De skotske selvstyremyndighetene offentliggjorde forrige uke tall som viser at underskuddet i statsfinansene nå ligger på 14,9 milliarder pund, eller hele 9,5 prosent av brutto nasjonalprodukt.

Hellas gjør det bedre

Hadde det regjerende Skotske nasjonalistpartiet SNP fått flertall for selvstendighet i folkeavstemningen i 2014, ville Skottland dermed ligger suverent på topp i rangeringen av underskudd i alle EUs medlemsland.

Ja - Skottland har enda verre statsfinanser enn Hellas, som i 2015 hadde 7,2 prosent underskudd.

Etter at flertallet i Storbritannia 23. juni i år stemte for britisk utmelding av EU, Brexit, lanserte den skotske førsteministeren Nicola Sturgeon tanken om en ny skotsk folkeavstemning om selvstendighet. For hun og flertallet av skottene ønsker å beholde EU-medlemskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Sturgeon åpner for ny skotsk folkeavstemning

Tøft økonomisk uten London

Som del av Storbritannia slipper Skottland å forholde seg til det betydelige gapet mellom regjeringens inntekter og utgifter. Det er fordi skottene får mesteparten av sine statlige inntekter fra britiske myndigheter, påpeker det uavhengige forskningsinstituttet IFS.

Instituttet mener de sterkt svekkede offentlige finansene i Skottland vil gjøre det vanskeligere for et uavhengig Skottland. Oljeinntektene og framskrivningene den skotske regjeringen la fram forut for folkeavstemningen om uavhengighet, avviker sterkt fra den virkeligheten vi nå ser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om et uavhengig Skottland slapp å ta med seg så mye som ett pund av den felles britiske statsgjelden ved en utmelding, mener IFS at underskuddet på statsbudsjettet ville ligge på 7,6 prosent av brutto nasjonalprodukt i 2016/2017 og 4,4 prosent i 2020/2021.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I EUs pengeunion er det maksimale budsjettunderskuddet et land har lov til å ha, 3,0 prosent.

Les også: Britenes forbrukertillit stuper etter brexit

SNP: – Brexit gir giganttap

Hva sier så det skotske regjeringspartiet SNP om tallene som ble lagt fram?

Veksten i innenlandsøkonomien er sterkere enn fallet i oljeinntektene, hevder de.

Og utmelding av EU, Brexit, vil ifølge SNP gjør ting verre, atskillig verre: Opptil 11,2 milliarder pund kan gå tapt for skottene årlige utenfor EU.