Meny

Sentralbanksjefen advarer mot oljepengebruken

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentralbanksjef Øystein Olsen advarer norske politikere mot å pøse mer oljepenger inn i økonomien.

– Dagens oljepengebruk må strammes inn, lød Olsens klare advarsel da han møtte til åpen høring i finanskomiteen på Stortinget torsdag.

Olsen viste til at han allerede i årstalen i 2015 advarte politikerne mot oljepengebruken, og at han gjentok advarselen i år. Olsen tok i 2015 til orde for en nedjustering av handlingsregelen fra dagens 4 prosent av fondets verdi.

– Jeg skal være kort og forhåpentligvis tydelig. I et historisk perspektiv bør oljepengebruken ha nådd toppen. I årstalen i 2015 var jeg strengere enn 3 prosent. Budskapet fra den gang er forsterket med dagens nivå, sa Olsen da han fikk et direkte spørsmål om det er greit å bruke så mye oljepenger som vi gjør nå.

Olsen begrunnet advarselen slik:

PENGER: Sentralbanksjefen advarer Frp-leder og finansminister Siv Jensen om å bruke med oljepenger. Foto: NTB scanpix

– Vi vet ikke hvor toppen er. Og når den er nådd, bringes vi inn i en periode der man systematisk må stramme inn år etter år.

Les også: Jensen: Oljepenger er ikke et skjellsord

Under null

I redegjørelsen til finanskomiteen sa Olsen at vi ikke kan utelukke en styringsrente under null også her til lands. Men da blir effekten høyst usikker, understreket han.

– Virkemidlene som nå benyttes i mange land med inflasjon og rente under null har i liten grad vært brukt før. Virkningen av politikken er usikker. Sentralbanker befinner seg i ukjent terreng. Lavere renter kan gi ustabilitet i det finansielle systemet og øker risikoen for vekst i gjeld og boligpriser. Derfor taler mye for at vi går varsomt fram. Men gitt store forstyrrelser i norsk økonomi, kan det ikke utelukkes at styringsrenten blir negativ også her hjemme, sa Olsen.

På oppfølgingsspørsmål ville han ikke utdype hva «store forstyrrelser» kan være, men opplyste med et lite smil at formuleringen var svært gjennomtenkt.

OLJEFORMUEN KRYMPER: Med rekordlave oljepriser krymper oljeformuen. Bildet er av oljeplattformen Deepsea Atlantic, som ligger utenfor Bergen. Foto: NTB scanpix

Les også: Rekordmye oljepenger smører budsjettet

Renteforskriften

Sentralbanksjefen var ikke udelt positiv til Finansdepartementets forslag om å justere renteforskriften – som innebærer at styringsrenten settes ut fra et mål om at inflasjonen over tid skal ligge på 2,5 prosent.

– Etter 15 år med nåværende forskrift kan det være naturlig med en slik gjennomgang. Samtidig vil jeg understreke at erfaringene med dagens rammeverk er gode, sa han.

Ifølge Olsen må stabile priser alltid være pengepolitikkens fremste oppgave.

– Når inflasjonen er godt forankret, kan pengepolitikken også bidra til en stabil utvikling i realøkonomien. Pengepolitikken kan reagere raskt på endringer i konjunkturene, sa Olsen og viste til at det har skjedd både under finanskrisen og nå med nedgangen i oljesektoren.

– Den fleksibiliteten og skjønnsutøvelsen mandatet gir, har vært en styrke for pengepolitikken og for norsk økonomi, understreket han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus